Farmaciile, secate de vitaminele „anti-COVID”. Panica şi dezinformarea, un mix periculos în lupta cu noul coronavirus

0
308

Luaţi paracetamol, ba nu luaţi. Ibuprofenul nu e bun pentru cei infectaţi, ba e la fel de bun ca orice antiinflamator. Vitaminele C şi D ajută. Ba mai mult încurcă. Sunt zvonurile şi „protocoalele” neoficiale care circulă printre oameni, sub asediul fricii de coronavirus. Convinşi că se pot feri de COVID-19 dacă iau, preventiv şi după ureche, suplimente alimentare şi medicaţie, oamenii golesc farmaciile. O practică periculoasă, avertizează medicii. Panica şi dezinformarea pot fi un mix periculos în lupta cu noul coronavirus. Încă din primele zile de pandemie, zvonurile au început să alimenteze fricile oamenilor. La început s-a spus: nu luaţi antiinflamatoare, cum ar fi Ibuprofenul, luaţi numai paracetamol.

Chiar ministrul francez al Sănătăţii a spus că Ibuprofenul poate agrava infecţia. A fost nevoie de studii, comisii şi declaraţii ale celor mai mari specialişti ai lumii pentru a restabili că, de fapt, substanta este sigură în cazul pacienţilor infectaţi.

Anthony Fauci, epidemiologul expert al Statelor Unite, a subliniat că informaţia e mai mult „o legendă urbană”.

Mai nou, circulă pe reţelele sociale, pe grupuri de Whatsapp şi prin viu grai un protocol neoficial COVID. Conţine suplimente alimentare, remedii şi medicamente folosite de pacienţii care au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2.. Asociația Producătorilor de Medicamente fără prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale recomandă consultarea unui medic, ori a unui farmacist şi citirea prospectului, înainte de a lua orice supliment alimentar sau medicament. Altfel ne punem în pericol.

La Giurgiu, din discuțiile avute cu mai mulți farmaciști, s-a constatat, în ultima perioadă, o creștere a cererii de medicamente de tip Ibuprofen și chiar a suplimentelor de vitamine. Din păcate, precizau farmaciștii, mulți giurgiuveni iau aceste medicamente „după ureche”, fără ca măcar, în prealabil, să discute cu medicul de familie sau cu un farmacist. De altfel, aceste „scheme-minune” care te pot feri de COVID 19 nu sunt indicate tuturor pacienților, cei mai expuși fiind bolnavii cronici (cardiaci, în special).

(Jurnal)