Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu, a participat și votat în cursul zilei de 19 octombrie 2021, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg raportul referitor la strategia „De la fermă la consumator”, cu scopul de a realiza un sistem alimentar european mai durabil, rezistent în fața crizelor, favorabil bunăstării animalelor și care oferă cetățenilor europeni produse sănătoase de calitate, la prețuri accesibile.

Acest raport va sta la baza unor viitoare propuneri legislative care vor viza politica europeană de sănătate și sistemul agroalimentar.

În principal, prin acest raport:

– solicităm Comisiei intensificarea cercetării și crearea de produse fitosanitare și îngrășăminte alternative (cum ar fi substanțele biologice cu risc redus), soiuri mai rezistente care necesită mai puține resurse pentru a asigura producții stabile. Dorim consolidarea sprijinului financiar pentru agricultura de precizie, practicile agroecologice și practicile de gestionare integrată a culturilor și a dăunătorilor;

 – susținem reducerea utilizării pesticidelor prin intermediul sprijinului financiar oferit de eco-schemele din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC);

 – susținem inițiativa Comisiei de a reduce vânzările de antimicrobiene pentru animalele de fermă și în acvacultură, cu scopul de a combate creșterea rezistenței la antibiotice;

 – susținem reducea pierderilor de nutrienți, prin închiderea ciclurilor nutrienților, recuperarea și reutilizarea nutrienților și prin încurajarea și recompensarea fermierilor pentru cultivarea de leguminoase;

– susținem propunerea Comisiei de a elabora un plan de urgență pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare pe timp de criză;

– solicităm promovarea unor măsuri care să permită prelucrarea materiilor prime cât mai aproape posibil de locul lor de origine, ceea ce dezvoltă economia locală și asigură o mai bună trasabilitate a produselor alimentare;

– solicităm Comisiei să îmbunătățească politică UE de promovare a produselor agricole și alimentare, programul UE pentru școli și inițiativa „Prânzuri școlare sănătoase în Europa”;

 – solicităm măsuri de reglementare și campanii de sensibilizare a consumatorilor, pentru a reduce sarcina pe care consumul excesiv de alimente cu grad înalt de prelucrare, precum și de alte produse cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi o reprezintă pentru sănătatea publică. În acest sens susținem introducerea unui sistem de etichetare nutrițională pe partea frontală a ambalajului care să ajute consumatorii să facă alegeri alimentare mai sănătoase, oferindu-le informații ușor de înțeles cu privire la alimentele pe care le consumă;

 Invităm statele UE să instituie și să pună în aplicare programe de prevenire a risipei de alimente care să integreze pe deplin principiile economiei circulare și să includă promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare cu alimente, care reduc riscul generării de deșeuri” – declară deputatul liberal, președinte al PNL Giurgiu.

(Jurnal)