Europarlamentarul Dan Motreanu: „Voința cetățenilor ar legitima o implicare mai mare a UE în domeniul sănătății”.

0
107

Europarlamentarul Dan Motreanu a declarat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro că „Voința cetățenilor ar legitima o implicare mai mare a UE în domeniul sănătății”.

Competențele limitate ale UE în domeniul sănătății au însemnat adesea că legislația în materie de sănătate a trebuit să fie adoptată folosind ca temei juridic promovarea pieței interne. Un exemplu în acest sens este Directiva privind drepturile pacienților, care asigură accesul transfrontalier la asistență medicală. Dar, în cazul în care legislația se referă la sănătate, este mai clar pentru cetățeni dacă legile sunt adoptate pe baza competențelor UE în acest domeniu. Asta ajută, de asemenea, la evitarea problemelor juridice”, a explicat Dan Motreanu.

Tratatele actuale ale UE îi conferă acesteia doar competența de a „sprijini, coordona și completa” acțiunile statelor membre în domeniul sănătății publice.

Totuși, pandemia COVID-19 a arătat că „este necesară o intervenție la nivel european pentru a combate riscurile sanitare transfrontaliere de amploare”, a precizat europarlamentarul PPE.

Astfel, Dan Motreanu consideră că o potențială soluție ar fi ca domeniul sănătății să devină o „competență partajată” între UE și statele membre. În acest fel, UE ar avea același statut în politica de sănătate ca, de exemplu, în domeniul agriculturii sau al energiei.

O astfel de schimbare ar fi „cu atât mai probabilă dacă ar fi legitimată de voința cetățenilor exprimată direct” în contextul Conferinței privind Viitorul Europei, a precizat Dan Motreanu, care încurajează cetățenii europeni să se implice în conturarea viitorului lor.

Dan Motreanu este membru al Parlamentului European din iulie 2019, el fiind parte a delegației europarlamentarilor români din Grupul PPE, a treia cea mai mare delegație națională din cadrul celei mai influente familii politice europene. În legislativul european, Motreanu ocupă poziția de vicepreședinte al Comisiei ENVI, fiind membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională și membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Grupul Partidului Popular European (Grupul PPE) este cel mai mare și cel mai vechi grup din Parlamentul European. Ca și în trecut, Grupul PPE continuă să se afle în prima linie a viitorului european. Astfel, ca parte a eforturilor pentru Conferința privind viitorul Europei, popularii europeni au lansat propria platformă “FutureofEurope“.

(Dan Motreanu – europarlamentar)