Europarlamentarul Dan MOTREANU: „România va primi peste 2 miliarde de euro pentru o tranziție climatică justă”

0
366

România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă (FTJ), în urma adoptării Planului său teritorial pentru o tranziție justă (PTTJ).

Anul acesta, Guvernul Nicolae Ciucă a prelungit cu doi ani de zile termenul până la care România va renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune.

România va renunța la producția pe bază de cărbune până în 2032, față de 2030, în varianta inițială.

Fondurile vor fi alocate pentru șase județe din România:

« Gorj și Hunedoara – unde au loc activități de extragere a cărbunelui;

« Dolj, Galați, Prahova și Mureș – au industrii cu emisii ridicate de dioxid de carbon, de exemplu pentru producția de oțel, ciment și îngrășăminte și se utilizează pentru încălzire energie pe bază de cărbune.

Banii vor fi folosiți pentru orientarea lucrătorilor afectați către noi calificări și noi locuri de muncă. Vor fi finanțate programe de formare pentru perfecționare și recalificare în vederea integrării în noile sectoare verzi. Obiectivul acestor programe este formarea a aproape 30.000 de lucrători și crearea a 11. 000 de noi locuri de muncă.

Prin promovarea producției de oțel verde la Galați și de amoniac verde la Azomureș, fondul va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest fel, vor fi protejate mii de locuri de muncă în aceste sectoare.

Vor fi sprijinite întreprinderilor mici și mijlocii și, în cazuri specifice, întreprinderilor mari, pentru a crea locuri de muncă și a diversifica economia.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)