Europarlamentarul Dan MOTREANU: ”Primăriile din România au posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru a finanța producția de energie din surse regenerabile.”

0
234

Panica prețurilor la energie a cuprins întreaga Europă. Fiecare stat al ei caută soluții pentru depășirea crizei energetice prin care trecem și salvarea populației în această viitoare iarnă.

În acest sens europarlamentarul Dan Motreanu, primvicepreședintele PNL vine cu o nouă veste bună…

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică ghidurile solicitantului pentru autoritățile publice locale care vor să investească în producția de energie din surse regenerabile” – ne precizează europarlamentarul pe facebook.

 Bugetul alocat acestui tip de investiții este de 500 milioane euro, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Explozia prețurilor la energie a demonstrat importanța investițiilor în surse regenerabile, precum energia eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală sau cea hidraulică.

 Fondurile vor putea fi utilizate de autoritățile locale pentru proiecte de eficientizare energetică pentru școli, spitale, dar și pentru iluminatul public inteligent.

Măsura vizează creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, precum și reducerea emisiilor de carbon în atmosferă generate de sectorul energetic.

Primvicepreședintele PNL ne informează totodată și despre cele două categorii de granturi ce vor fi oferite solicitanților:

« pentru consumul propriu, granturile sunt între 500.000 de euro și 5.000.000 de euro;

« pentru proiecte care permit comercializarea energiei verzi obținute, valoarea granturilor se cifrează între 5.000.000 de euro și 15.000.000 de euro.

(Jurnal)