Eurodeputatul Dan Motreanu a trimis o interpelare Comisarului european pentru agricultură privind creșterea costurilor de producție în sectorul alimentar

0
96

În acest moment, tendințele raportate în statele din UE indică creșteri ale costurilor de producție în sectorul agroalimentar, în ceea ce privește energia, furajele, îngrășămintele, materialele de construcții și echipamentele agricole.

Dan Motreanu a trimis o interpelare Comisarului european pentru agricultură prin care solicită calculul impactului creșterii costurilor de producție asupra prețurilor de vânzare la raft ale produselor alimentare.

„Mai precis, prețul furajelor a crescut în medie cu 30% în UE, în timp ce în unele state membre prețurile la energie s-au triplat. Prețurile au crescut și în ceea ce privește majoritatea tipurilor de îngrășăminte, în timp ce penuria emergentă din sectorul materialelor de construcții a generat, de asemenea, creșteri de prețuri.

Aceste majorări îngrijorează agricultorii, dar și consumatorii, ele afectând în special consumatorii vulnerabili. Pe de altă parte, noua strategie a Uniunii „De la fermă la consumator”, are la bază principiul „produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile”.

Ținând seama de aceste aspecte, am trimis o interpelare Comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prin care am solicitat calculul impactului creșterii costurilor de producție asupra prețurilor de vânzare a produselor alimentare la raft.

În plus, am întrebat comisarul ce măsuri intenționează să ia Comisia Europeană pentru a asigura accesul cetățenilor, în special al celor din grupurile vulnerabile, la produse alimentare de calitate, la prețuri accesibile” – comunică Dan Motreanu, europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu.

(Dan Motreanu, europarlamentar PNL)