În urmă cu mai puțin de o săptămână primeam la redacție câteva sesizări din partea unor părinți , privind faptul că elevii unor licee din Municipiu, ( copiii lor), ce efectuau antrenamentele, în sala de sport din incinta stadionului de fotbal ”Marin Anastasovici”,  li s-a interzis accesul în această sală în care Crucea Roșie împreună cu Instituția Prefectului Giurgiu au relocat-o refugiaților ucrainieni, găzduiți la noi în Municipiu.

În mod justificat părinții acestor elevi s-au simțit frustrați și contrariați totodată de această decizie mai ales că printre acești tineri se află și câțiva care fac parte din loturi naționale ale României ( de exemplu din lotul de baschet!)…

În mod firesc am solicitat imediat, printr-o adresă înaintată Instituției Prefectului – județul Giurgiu, să ni se comunice cine a luat această decizie în detrimentul copiilor unor contribuabili giurgiuveni și unde își vor continua de acum încolo, aceștia, antrenamentele. Ținând cont și de faptul că unii dintre ei, așa cum notam mai sus, se află în plină desfășurare a competițiilor sportive.

Și iată că în cursul acestei dimineți am primit  răspunsul din partea  Prefecturii, la solicitarea noastră, în care se arată:

Ca răspuns la adresa dumneavoastrd nr. 20116.03.2022 înregistrata la lnstituția Prefectului – judelul Giurgiu cu nr, 4586/17.03,2022 vd comunicim ci in data de 27,02.2022 a losl publicati O,U,G, nr.15/2022 privind acordarea de sprijin și asis/en(a umanitard de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificări și completări ulterioare prin care comitetele județene pentru situații de urgență trebuiau să stabilească spații de cazare pentru persoanele menționate anterior.

 Ca urmare, la nivelul municipiului Giurgiu au fost identificate mai multe spații de cazare puse la dispoziție de autoritățlle/instituțiile publice cu scopul mai sus amintit.

Având în vedere, necesitatea, la acel moment, de punere în aplicare a prevederilor legale în vigoare, referitoare la gestionarea situației deosebite creată de conflictul armat din Ucraina, Comitetul Județean pentru Situații Giurgiu, întrunit în ședință din data de 07.03.2022 a adoptat hotărârea prin care Sălii Polivalente „Chauncey Hardy” (adiacent stadion de fotbal Marin Anastasovici) să i se dea destinația de spațiu de cazare pentru persoanele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Ce nu apare în comunicatul primit de la Prefectura Giurgiu, este precizarea privind o eventuală locație în care elevii amintiți în rândurile de mai sus să își poată desfășura antrenamentele.

Răspunsul l-am primit totuși verbal din partea unui reprezentat al acestei instituții. Astfel că, elevilor giurgiuveni ce se antrenau  în această sală, li s-a alocat un alt spațiu, și anume sala de sport a Liceului Tehnologic  ”Viceamiral Ion Bălănescu” din Municipiu.

Sperăm că această măsură a fost transmisă între timp și părinților, respectiv copiilor acestora, cu explicațiile de rigoare a contextului care a condus la o astfel de decizie.

(Florian Tincu)