În prima zi de școală, elevii vor prezenta o declarație pe propria răspundere semnată de părinți (vezi foto), prin care aceștia își asumă că, în ultimele 14 zile, cei mici nu au fost diagnosticați cu COVID-19, nu au prezentat simptome specifice infecției cu coronavirus și nici nu au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.
Aceeași declarație trebuie completată și de către profesori și ceilalți angajați din unitățile de învățământ – așa a stabilit Ministerul Sănătății.

Fără această declarație nu va fi permis accesul în colectivitate.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că părinții joacă un rol extrem de important în prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu au voie să îi aducă pe cei mici la școală dacă prezintă semne de boală:

„Acel triaj observațional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoștința a tot ce înseamnă medicina școlară și inclusiv învățătorului sau profesorului care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii și clase și a întregului grup de elevi ce se prezintă în acel moment la școală.

În măsura în care putem respecta niște reguli, putem avea și o prevenție corectă. Dacă această declarație este perfectibilă, noi suntem deschiși.”

Ministrul Sănătății a fost întrebat de ce între adulți este recomandată o distanță de 1 metru și jumătate, iar între elevi, doar un metru.

INSP-ul a ajuns la evaluarea siguranței în condițiile în care păstrăm masca, dezinfectantul în clasă, și niște reguli sau precauții în contextul epidemiologic, distanța de 1 metru este suficientă. Noi avem studiile făcute în țările europene, multe dintre ele renunțând la această distanță de 1 metru, neavând spațiul posibil, dar adaptând acele separatoare din plastic, sau păstrând acele reguli, cum sunt dezinfectantele și măștile”, a mai precizat ministrul sănătății.

(Jurnal)