La cea mai recentă rectificare bugetară, Ministerului Agriculturii i-au fost alocați 3,445 miliarde lei, din care 850 de milioane pentru achitarea despăgubirilor pentru fermierii ale căror culturi de toamnă (grâu și secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță) au fost afectate de secetă. Peste 30.000 de fermieri, la nivel național, și aproximativ un milion de hectare de culturi de toamnă au avut de suferit. Aceștia vor primi despăgubiri, în perioada următoare, în baza proceselor verbale încheiate.

În prima etapă, se acordă 80% din sumă, dar fermierul înaintează, către centrele APIA, cerere pentru suma întreagă. Restul de 20 de procente vor fi virate după rectificarea bugetară a lunii octombrie”, preciza, pentru „Jurnal giurgiuvean”, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor.

Sumele acordate ca despăgubire, pentru fiecare hectar afectat de secetă sunt:

– 925 lei – cultura de grâu și secară

– 805 lei – cultura de triticale

– 912 lei – cultura de orz

– 951 lei – cultura de orzoaică

– 722 lei – cultura de ovăz

– 1002 lei – cultura de rapiță

Pentru ca un teren să fie considerat eligibil, trebuie ca minim 30% din suprafața sa să fie afectată de secetă.

La nivelul județului Giurgiu, au fost încheiate procese verbale pentru o suprafață totală de 12.896 hectare, cele mai multe fiind pentru culturile de grâu și secară (8542 hectare), dar și rapiță (3021 hectare) sau orz (1115 hectare). De asemenea, au mai fost calamitate suprafețe de 189 hectare – orzoaică și 29 hectare – triticale (hibrid de grâu și secară; după aspectul lor general, se aseamănă mai mult cu grâul; sunt mai robuste și mai viguroase, cu spice mari cu multe spiculețe).

Termenul pentru depunerea cererilor de despăgubire este de 10 zile de la apariția Ordinului Ministrului în Monitorul Oficial.

(Jurnal)