Editorial: Repetenți la lecția ”Ce înseamnă să fi suporter de fotbal ”!  

0
381

 polonezi_43420900

 

Ce s-a întâmplat vineri seară în meciul România – Polonia poate fi considerat  o rușine națională. Așa cum spuneau  și cei doi comentatori sportivi ai postului de televiziune ce a transmis partida de pe Național Arena, de fiecare dată când echipa națională de fotbal joacă prost  se găsește  cineva să născocească un motiv ca să ne scoată din postura jenantă în care ne tot bălăcim de ani buni. Ba n-a fostbun  gazonul, ba ne-a strâns  elasticul de la chiloți, ba crampoanele n-au fost potrivite… De fiecare dată trebuie să găsim noi câte un motiv pentru a ne justifica neputința.

 Și dincolo de atitudinea jucătorilor în teren, de neînțeles este atitudinea unora dintre cei care după cum am văzut cu toții au venit la meci dornici de mardeală și de scandal. La fel de neînțeles este modul în care s-a intrat pe stadion cu un arsenal întreg de materiale pirotehnice în condițiile în care România , în ultimii ani, s-a transformat într-un stat în care cea mai accesată profesie este cea de agent de pază. Și atunci de ce terenul arăta la un moment dat ca un   câmp de luptă, deschis , din Irak?

  Se tot vorbește despre interdicția huliganilor pe stadioane, de monitorizarea acestora și de împiedicarea accesului  lor la meciuri cu grad mare de risc, ca la partida de vineri seară. Suntem convinși însă că mulți intre cei care au dat tonul incidentelor  de pe Național Arena sunt trecuți demult pe lista autorităților, ca persoane indezirabile. Atunci, cum Doamne iartă-ne , au trecut de cordoanele de pază? În ce fel s-au efectuat perchezițiile, căci  o petardă n-o poți ascunde în rujul nevestei sau într-un hamburger.

 Am fost vineri seară martorii unor scene pe care nu le vedem decât rareori chiar și  pe maidanele din  țările subdezvoltate. La două zile distanță de acest coșmar , duminică la prânz, în Arad, cu ocazia meciului de fotbal dintre UTA şi ASU Poli Timişoara (Liga 2),  suporterii celor două echipe au sărit la bătaie , fiind  nevoie de intervenția ambulanței pentru a acorda primul ajutor unui tânăr lovit cu bestialitate în cap de forțele de ordine. 

În acest timp jandarmii au încercat cu greu să facă față  celor două tabere.  Timișorenii au rupt rândurile coloanei și i-au fugărit pe arădeni, apoi au aruncat cu fumigene.  Un suporter arădean a fost rănit de jandarmi, fiind transportat de urgență la spital, cu capul sângerând,  urmând să fie operat. Iată ce înseamnă să fi suporter de fotbal  în România. Un loc din Europa în care  mulți dintre cei ce urcă în tribune nu vin   la stadion  să-și încurajeze echipa iubită, ci dornici de cafteală.

Ca și politicienii, suporterii români își manifestă atașamentul doar în funcție de oportunități. Merge echipa, dă gol, este învingătoare, le suntem cei mai devotați suporteri. Naționala are  un meci prost, echipa e condusă, începe scandalul!   Suporterul nostru de fotbal se apucă să  fluiere stafful tehnic ca la stână , strigând cât îl țin bojocii:  ”Demisia! Demisia...!”  Dacă  echipa este  condusă cu mai mult de un gol suporterul român părăsește stadionul,  huiduindu-i pe cei pe care până mai ieri îi adula. Asta în timp ce suporterul englez cântă fericit,  iubindu-și până la lacrimi echipa, mai ales când aceasta este condusă cu 3-4 goluri diferență și are nevoie de un suport psihologic din partea tribunei…Chestie de felling, ar spune unii. ”Ce știe ăia cum simtem noi, ăă?

  De când fotbalul românesc nu își mai regăsește cadența,  iar DNA-ul ne dovedește că cele mai multe din rezultatele  de până acum s-au obținut prin fraudă sau în numele acesteia,  ar fi mai de preferat   să fim conectați la alte sporturi. Poate  ar fi timpul să investim bani timp și mai ales emoții și în alte sporturi. Handbalistele României sunt campioane europene, voleibalistele sunt primele în top-uri,  scrima ne aduce medalii ,  Simona Halep  rămâne   în plutonul  primelor 4 tenismene ale lumii …  Iată doar câteva repere pentru cei ce doresc să investească bani în sportul de performanță. Asta pentru că fotbalul românesc nu mai face nici cât o ceapă degerată! O demonstrează  firmele ce își fac publicitate pe tricourile naționalelor de fotbal . În timp ce pe cele ale echipelor de afară se răsfață numele celor mai bogate bănci sau linii aeriene din lume, pe ale conaționalilor noștri sunt inserate inițialele unor firme de asigurări ce au dat țeapă multora …   

În consecință următorul meci al naționalei de fotbal se va juca probabil fără spectatori. Vineri seară suporterul român a mai câștigat o luptă din războiul declarat de el bunului  simț,  un război  cu fair play-ul. Scenele violente  de vineri , de pe Național Arena, au arătat de fapt încă o dată  Europei cât de bine a învățat românul lecția democrației, și mai ales cât de civilizat este el,  suporterul român…!

 Ole,ole, Oleee…! / Suporter român? Asta ce mai e?

(Florian Tincu)