DSVSA Giurgiu : Șapte focare de Pestă Porcină Africană, în localitatea PRUNDU!

0
698

Un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Animalelor Giurgiu  ne informează asupra situatiei evoluției Pestei Porcine Africane la nivelul județului Giurgiu. 

Așa cum ne declara directorul adjunct al DSVSA, dr. Mădălina Stocheci Florescu, ”astăzi, 12.07.2023, la nivelul judetului Giurgiu evolueaza 7 focare de Pesta Porcina Africana. Toate focarele sunt înregistrate in localitatea Prundu. In cadrul sedintelor Centrului Local de Combatere a Bolilor, organizate la nivelul Institutiei Prefecturii judetului Giurgiu s-a dispus uciderea animalelor din focarele de boala, îngroparea acestora in locurile special destinate acestui scop, dezinfectia riguroasa a exploatatiilor contaminate si instituirea zonelor de restrictii sanitare veterinare ce cuprind o zona de protectie care include localitatile PRUNDU si o zona de supreveghere cu localitatile Puieni, Pietrele, Greaca, Zboiu, Vlad Țepeș, Mironești, Teiușu.

Dr. Mădălina Stocheci ne preciza și faptul că la momentul actual, medicii veterinari de liberă practică efectuează catagrafierea efectivelor de suine existente în gospodariile populațiilor conform reglementărilor legale. în vigoare.

            Cu aceasta ocazie, facem apel la crescatorii de porci pentru a constientiza gravitatea acestei boli si de a incerca, pe cat posibil, sa evite patrunderea virusului in efectivele de suine detinute in gospodarie. Pentru acest lucru este imperios necesar a se respecta condițiile de biosecuritate mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa, a consilierilor in exploatatiile de suine efectuate de catre medicii veterinari de libera practica existenti la nivelul fiecarei comune, a instruirilor periodice efectuate cu reprezentantii fondurilor de vânătoare, etc.

            Dintre aceste masuri enumeram principalele cauze care pot determina apariția Pestei Porcine Africane în exploatatiile de porcine din sistemul gospodăresc, și anume:

– cumpararea de suine din locuri neautorizate si fara documente sanitare veterinare;

– introducerea in gospodarie si apoi in hrana animalelor de furaje proaspat recoltate de pe camp fara a respecta perioada de asteptare recomandata de autoritati ( 30 zile pt cereale , 90 zile pt fan, paie);

– neanuntarea in cel mai scurt timp a medicului veterinar imputernicit asupra oricarui caz de imbolnavire a suinelor din gospodarie in vederea luarii de masuri pt evitarea diseminarii virusului in afara exploatatiei ;

– efectuarea de tratamente cu personal neautorizat si fara respectarea normelor de biosecuritate in momentul accesului si parasirii exploatatiei de catre acestia;

– participarea la actiuni de vanatoare sau de taiere a materialului lemnos din paduri si apoi patrunderea in exploatatie fara a schimba echipamentul de lucru;

            Nerespectarea acestor măsuri duc pe lângă pierderile economice determinate de mortalitatea efectivelor de porci și la pierderea dreptului de despăgubire a animalelor afectate, conform prevederilor legale în vigoare  –  menționa dir.adj al DSVSA Giurgiu, dr. Mădălina Stocheci.

(Jurnal)