casa-tineretului-1024x598Un articol apărut zilele trecute într-o publicaţie naţională ne-a atras atenţia asupra unui care fapt, de fiecare dată când se apropie alegerile, este scos ca o recuzită din cutia cu promisiuni electorale.  Sunt politicieni care au ales să reia discuţiile legate de finalizarea Casei Tineretului din Municipiul Giurgiu a cărei structură de rezistenţă a fost ridicată înainte de anul 1990.

Publicaţia îşi aminteşte că ultimele promisiuni au fost făcute recent de către reprezentanţii autorităţilor judeţene, care i-au  asigurat pe localnici că edificiul va fi finalizat în anul 2020

Cunoscută sub denumirea de „Casa Tineretului, Casa Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret”, construcţia face parte, alături de Cluburile de Tineret, din patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (fostul UTC).  Decizia de construire a acestor spaţii culturale a venit ca răspuns la o decizie politică, în ultimele două decade ale regimului comunist – precizează publicaţia.

Puţini dintre noi ştiu că imobilul abandonat are o suprafaţă construită de 1.486 de metri pătraţi, că  dispune de 3.300 de metri pătraţi de teren şi că  în cea mai mare parte ele sunt  construcţii unicat, potrivit proiectelor. Tema edificiilor menţionate a fost elaborată de arhitectul Emil Barbu Popescu, care a avut drept sursă de inspiraţie «les foyers de jeunes», Franţa. Arhitectul a construit 24 de astfel de Case de tineret, la nivel naţional, alte trei rămânând la stadiul de proiect, fundaţie sau structură. După schimbarea regimului comunist, acestea trei nu au mai fost finalizate.  Construcţia din Giurgiu a fost începută cu puţin timp înainte de căderea comunismului, iar, odată cu instaurarea democraţiei, lucrările au fost lăsate în paragină.

Publicaţia nu omite a menţiona că în ultimele două decenii nu s-a mai lucrat nimic la scheletul decrepit al Casei Tineretului din Giurgiu şi că el a devenit  treptat, treptat, refugiu pentru oamenii străzii, veceu în aer liber şi  uneori locul în care mai multe persoane au încercat  să se sinucidă,  ameninţând că se vor arunca  de pe această clădire.

Jurnaliştii mai spun că politicienii locali, deşi au promis că se vor ocupa de finalizarea acestei construcţii, nu au demarat încă nicio lucrare în acest sens. Aşa că, dacă tot e campanie electorală, ce-ar fi să mai scoatem la înaintare Casa Tineretului, sperând că mai păcălim pe cineva…  Şi uite aşa, probabil că istoria se va repeta şi giurgiuvenii vor rămâne  în continuare fără o Casă a Tineretului funcţională. 

 (Jurnal)