Ce se întâmplă în ultima vreme în unitățile militare din țară ar trebui să ne îngrijoreze, dar mai ales pe factorii de decizie de la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale.

După ce cu două săptămâni în urmă un MiG-21 s-a prăbușit în Dobrogea și un elicopter militar trimis în căutarea supraviețuitorilor catastrofei în care și-au pierdut viața 8 oameni,  fără ca deocamdată să se stabilească în ce au constat cauzele, incidentele au continuat în acest sistem, pe repede înainte, ca o ironie a sorții.

După ce primul incident i-a făcut pe specialiștii din NATO să ceară ca în cazul unor intervenții aeriene a forțelor alianței, piloții români să țină aparatele de zbor la sol, ca pe o precauție necesară, alte două evenimente încheiate cu adevărate drame ne-au reținut atenția.

Cu două zile în urmă un plutonier a fost strivit de un tanc în timpul unui exercițiu în poligonul Smârdan din Galați, ceea ce i-a făcut pe jurnaliști să dea un titlu cinic, informației: ”Militarii români mor în serie și pe timp de pace.”

Militarul mort vineri, la Smârdan, coordona manevrele pentru începerea deplasării unui tanc, moment în care a fost prins între tancul aflat în mișcare și una dintre laturile amplasamentului în care se găsea mașina de luptă.

Ultima ispravă a soldatului Svejk din armata română, un Dorel autentic în uniformă ostășească, este cea petrecută sâmbătă seară, când o persoană a reușit să fure o mitralieră și un încărcător cu 30 de cartușe de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat.

Conform informației venită din partea Ministerului Apărării, hoțul l-ar fi atacat pe militarul aflat în pază, i-a luat arma, apoi a sărit gardul unității.

Hoțul neidentificat, după descrierea soldatului din pază,  ce purta cagulă și avea o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare, în jurul orei 20.15, și l-a atacat pe militar. Păi ar fi mfost culmea să fi intrat pe poarta principală, rugându-l civilizat pe ostașul în post să îi cedeze arma că oricum nu prea știe ce să facă cu ea.

Militarul a declarat că a încercat să se lupte cu hoțul, dar acesta, de-al dracului ce-a fost, i-a furat arma din dotare și pe deasupra  un încărcător cu 30 de cartușe, reușind să fugă după ce a sărit gardul unității militare. Nija frate, nija, n-ai ce să-i faci! Parol!

În consecință cam așa este pregătit sistemul de apărare al țării în cazul unei agresiuni din partea  unei forțe din afară.

Dacă ne uităm peste umăr, în istoria acestui neam, vedem că Dorel a fost prezent cam tot timpul printre noi. Ca să stea liniștit, fără să-l deranjeze zgomotul lăncilor sau al săbiilor, atunci când la porțile țării se întrezărea vreun război, Dorel ori plătea peșcheș dușmanilor,   ori otrăvea fântânile mulțumindu-se să își astâmpere setea cu zaibărul din dotare, ascuns în beciul casei și cântând din frunză o doină de jale.

Ăsta e Dorel, ce vreți! Să ne ferească Dumnezeu, de ceva rău…!

(I. N. Fanteristu)

Foto: Eva.ro