Doi agenți de poliție giurgiuveni au fost condamnați la 3 ani închisoare cu executare pentru luare de mită!

1
365

 

un-roman-a-fost-condamnat-la-inchisoare-pe-viata-in-marea-britanie-pentru-uciderea-unui-batran-144508 La data de 11 iulie, 2016, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpaților Balaban Ion și Voicu Adrian la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită. Sentința este definitivă.

Cum s-au derulat faptele

În cursul anilor 2012 — 2014, cei doi inculpați, în calitate de agenți de poliție, au pretins și primit sume de bani cuprinse între 100 — 300 lei de la conducătorii auto opriți în trafic pentru a nu aplica sancțiunile legale corespunzătoare faptelor constatate, creând fără nicio justificare legală un avantaj patrimonial contravenienților și, corelativ, o pagubă (beneficiu nerealizat) în bugetul autorității publice ce administrează veniturile din amenzi.

Cauza a fost instrumentată sub coordonarea procurorului competent, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu. Aceasta este  hotărărea dispusă de instanță.

(Decis 1162/11.07.2016/)  În baza art.421 pct.2 lit.a C.p.p. admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu împotriva sentintei penale nr.535 din 08.10.2015 a Tribunalul Giurgiu. Desfiinteaza în parte sentinta penala apelata şi în rejudecare: Descontopeşte pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului Bălaban Ion şi repune în individualitatea lor pedepsele componente. 

Ce nu au voie condamnații

 Conform sentinței, i se interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de art.64 alin.l lit.a teza a II a, b şi c . Anume dreptul de a exercita o funcție public,  pe o durata de 5 ani, pe lângă fiecare dintre cele două pedepse principale. Mentine pedepsele principale de cate 3 ani inchisoare fiecare, aplicate inculpatului pentru infractiunile prev. de art.254 alin.1,2 VCP cu referire la art.7 alin.l din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 NCP In baza art.33 lit.a, art.34 lit.b şi art.35 NCP contopeşte pedepsele şi aplica inculpatului pedeapsa cea mai greade 3 ani inchisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art.64 alin.l lit.a teza a II a, b şi c (anume dreptul de a exercita o functie publică) pe o durata de 5 ani. Pedeapsa de 3 ani inchisoare se executa in regim de detentie. Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 alin.l lit.a teza a II a, b şi c (anume dreptul de a exercita o functie publică) cu titlu de pedeapsa accesorie. Descontopeşte pedeapsa rezultanta aplicata inculpatului Voicu Adrian si repune in individualitatea lor pedepsele componente. Interzice inculpatului cu titlu de pedeapsa complementară exercitarea drepturilor prev. de art.64 alin.l lit.a teza a II a, b şi c (anume dreptul de a exercita o funclie publică) pe o durata de 5 ani, pe langa fiecare dintre cele doua pedepse principale aplicate pentru comiterea infractiunilor prev. de art.254 alin.1,2 VCP cu referire la art.7 alin.1 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 NCP. Mentine pedepsele principale de câte 3 ani inchisoare fiecare, aplicate inculpatului pentru infractiunile prev. de art.254 alin.l,2 VCP cu referire la art.7 alin.l din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 NCP, respectiv art. 132 din Legea nr.78/2000 cu referire la 248 VCP, cu aplicarea art.5 NCP. In baza art.33 lit.a, art.34 lit.b şi art.35 NCP contopeşte pedepsele şi aplica inculpatului Voicu Adrian pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art.64 alin.l lit.a teza a II a, b şi c (anume dreptul de a exercita o functie publica) pe o durată de 5 ani. Pedeapsa de 3 ani inchisoare se execute in regim de detentie. Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 alin. I lit.a teza a II a, b şi c (anume dreptul de a exercita o functie publica) cu titlu de pedeapsa accesorie. Majoreaza cuantumul cheltuielile judiciare si oblige inculpatii la plata a cate 5.500 lei, fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat pe parcursul urmaririi penale si a judecatii in prima instanta. Mentine restul dispozitiilor sentintei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

 Respinge ca nefondate apelurile declarate de către inculpatii Balaban Ion şi Voicu Adrian împotriva sentinței penale nr.535 din 08.10.2015 a Tribunalului Giurgiu. Obligă inculpații la plata a câte 500 lei, fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. 

 (Jurnal)