646x404Potrivit site-ului muzeului Țăranului din București, la finalul acestei săptămâni, când se va sărbători ziua Sfântului Ilie, meșterii  prezenți la târg îi vor aștepta pe vizitatori cu lucruri create de ei: ii și marame de borangic, chimire din piele naturală ornate cu motive populare, pardesie brodate și ilice de Gornovița — Gorj, țesături și straie țărănești din zona Covasnei și Aradului, zgărdane și cingători cusute cu mărgele, covoare țesute la război, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, măști populare, ceramică pictată cu motive din cusături tradiționale românești, vase din lut și obiecte crestate din lemn pentru gospodărie.

Curioșii care sunt în căutarea unui cadou deosebit pentru cei dragi au ocazia să aleagă obiecte unicat și de la artizanii veniți la târg cu vestimentație din lână împâslită, obiecte din sticlă modelată manual, cămăși și accesorii bărbătești din in și mătase naturală, bijuterii din alamă, din flori naturale sau din porțelan pictat manual, hăinuțe pentru copii și jucării din lemn sau din pânză de bumbac.

De asemenea, pofticioșii și gurmanzii se pot târgui la plăcinte cu fructe sau brânză, prăjituri și torturi de casă, fructe și legume de sezon, sucuri naturale și salate de gălbiori, țuică de prune și miere , de multe feluri, turtă dulce de Covasna și șerbeturi pe alese.

În curtea din spatele  muzeului vor fi expuse obiecte foarte vechi, aparținând vieții de la țară: lăzi de zestre, dulăpioare, copăițe, costume populare din toate zonele etnografice ale țării, unelte pentru țesut sau pentru lucrat pământul.

Nu va lipsi Meniul bucătarilor din care nu va lipsi: păstrămioară afumată cu mămăliguță, tocăniță de pui la ceaun, varză călită cu ciolan, bulz cu brânză de burduf, mititei și frigărui la grătar.

Târgul este deschis în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10,00 — 19,00. Intrarea este liberă. Partener al evenimentului este Muzeului Național al Țăranului Român, printre organizatori numărându-se Fundația Kogaion 115, mai relevă sursa citată.

Potrivit unor informații furnizate, miercuri, AGERPRES de președintele Fundației Kogaion 115, Sorin Marica, la Târgul de Sfântul Ilie vor fi peste 50 de meșteri și producători de produse alimentare, iar zonele din care vin aceștia sunt: Suceava, Covasna, Prahova, Maramureș, Brăila, Dâmbovița, Gorj, Brașov, Ilfov , București și evident Giurgiu.

(Jurnal)