Ce scenariu diabolic se ascunde în spatele valului de proteste din Penitenciare și cine sunt  cei ce îi folosesc pe deținuți drept ”figuranți”!  

0
165

5d02a3a9aa529d019c818f8678f421ba_MUn val de proteste a cuprins  Penitenciarele din toată țara. Cât sunt de reale doleanțele acestora și câtă manipulare se ascunde în spatele acestor scenarii,   vor constitui cu siguranță   subiectele fierbinți pentru mass media , în aceste zile. 

 Cu doar o săptămână în urmă notam faptul că un grup de deținuți din Penitenciarul de Maximă siguranță Giurgiu incendiaseră hărtii pe care le-au aruncat pe geam, în curtea închisorii, în timp ce s-au manifestat zgomotos. Mulți au crezut că este vorba despre o acțiune izolată . Ulterior am aflat că deținuții fuseseră provocați din exterior chiar de către niște reprezentanți din mass media.  Principalele revendicări, de care au vorbit în ultima vreme mai multe mijloace media, cel puțin la nivel declarativ , se referă la supraaglomerarea, aspecte legate de participarea deținuților  la activități lucrative și educative, accesul acestora la programul tv, calitatea serviciilor medicale, cât și cele legate de micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru ”liberare condiționată”. 

Însă în spatele acestor  doleanțe, unele dintre ele probabil justificate, adevărata miză este încercarea de a forța prin toată presiunea creată de mass media , o lege a grațierii.  În umbra  acestui spectacol  de după gratii, se ascund  adevărați regizori și scenariști,  grupul artistic fiind alcătuit din deținuți cu influență ,   potenți  din punct de vedere financiar.  Miza în acest caz  este uriașă. Evident că și  ipoteticii deținuți , mai ales din sfera influentă a politicului și cea a afacerilor,  au tot interesul să exercite presiune prin pomparea unor sume de bani  pentru a schimba radical condițiile de cazare pentru momentul în care vor fi cazați în penitenciare. Așa cum spun unii banii merg atât către unele mijloace media cât și spre grupuri de deținuți,  figuranți care au rolul de a agita spiritele, de a genera eventuale conflicte pentru ca  trusturile media să își instaleze  carele  de reportaj la porțile penitenciarelor , asigurându-și în acest mod ”subiecte fierbinți” atât  la propriu cât și la figurat, referindu-mă la modul bizar al deținuților de a protesta, dând foc diferitelor obiecte din carceră.

 Miza principală este legea grațierii,  o măsură de clemență ce constă în inlaturarea, în totalitate sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță, ori în comutarea acesteia în una mai ușoară. De precizat că Grațierea poate fi acordată individual, prin decret al Presedintelui Romaniei, potrivit art. 94 lit. d) din Constitutia Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constitutie.  

Cu siguranță în acest caz , solicitarea se referă  la grațierea colectivă, asta în contextul în care   noul Parlament se apropie de sfârșitul mandatului, astfel că ar putea face un cadou ” colegilor” aflați în detenție,   fiind un ultim dar făcut unei categorii privilegiate de cele mai multe ori : penalii!

 Chiar și în situația în care prin absurd parlamentarii în funcție nu ar da curs acestui demers, noile alegeri parlamentare  și miza acestora s-ar putea să creioneze un context favorabil  pentru aplicarea  ei în final. Prin urmare deținuții, bine sfătuiți,  și-au ales un context politic extraordinar, ceea ce demonstrează că prezența multor politicieni printre ei  i-a ajutat să înțeleagă cum funcționează manipularea și cum din infractori de drept comun unii dintre ei ar pute   analiști politici (vezi Miron Cosma).

Cât despre dragostea unora pentru  muncă ,  activități culturale și educative , este de necontestat că oamenii de aici ”iubesc”  cultura, educația și mai ales munca ; deducem acest lucru din  cazierul lor , doldora de infracțiuni …

(Jurnal)