Directorul Liceului ”Cartojan” oferă lămuriri în cazul celor două fete ce s-au bătut pe o stradă a Municipiului, pentru un băiat…! (Video)

0
1674

https://www.facebook.com/groups/499681980156961/permalink/3633246086800519/

Redacția Observator, a Grupului Digital Antena Group, a prezentat în aceste zile o bătaie cu pumnii și picioarele, în plină stradă, între două eleve ale Liceului Teoretic „Nicolae Cartojan” din Giurgiu.

Imaginile sunt de-a dreptul terifiante. În ele se poate vedea cum o elevă de clasa a IX-a este lovită crunt cu pumnii, încercând să se ferească din calea șuvoiului de agresivitate al  colegei sale.

Pentru a afla mobilul încăierării și urmările acestor agresiuni am stat de vorbă cu directorul liceului, prof. Ion Ghimpețeanu.

Cele două fete sunt eleve ale liceului nostru. Cea agresată este în clasa a IX-a în timp ce agresoarea este clasa a X-a. Totul a început din cauza unui băiat, așa cum au și recunoscut cele două.

Ele și-au dat întâlnire pentru a se război, în afara școlii, pe strada Uzinei, spre liceul de Marină. Probabil au gândit că în afara perimetrului liceului  în care învață, nu vor avea probleme cu școala…, ne declara profesorul Ion Ghimpețeanu.

Noi déjà suntem acum într-o anchetă. Nu putem să sancționăm în  vreun fel elevele , putem  doar să le conștientizăm asupra pericolului pe care l-au traversat și să le îndrumăm către cabinetul de asistență psiho-pedagogică… Astăzi la prânz polițiștii de proximitate,  ce răspund de domeniul public, acolo unde s-a desfășurat acest eveniment neplăcut, vin lanoi la școală, unde au convocat elevele și părinții acestora… Vom sta cu toții de vorbă… Probabil că vom afla cu această ocazie mai multe…

De precizat că eleva bătută de la clasa a IX-a am aflat că săptămâna trecută a fost implicată într-o altă încăierare în care de data asta  ea a fost agresoarea. Pe undeva prin zona Direcției de Taxe și Impozite… Ea a bătut o elevă… Nu știm dacă pe cea care a fost de data asta agresoare sau pe alta… La acel moment  ea a fost sancționată de un echipaj de jandarmi pentru agresiune fizică. Aseară cele două au ieșit să stea de vorbă și ulterior discuția lor a escaladat, așa cum am văzut pe filmulețul prezentat de cei de la Observator.

Probabil că vom afla astăzi și cine este băiatul, motivul încăierării…

Întrebat care va fi sancțiunea ce ar urma să se aplice celor două eleve, directorul liceului ne-a spus: În regulament scrie că sancțiunile elevilor sunt prevăzute în statutul elevului…Aici se precizează că ele pot fi sancționte doar dacă incidental se petrece în perimetrul școlii. Dacă el s-a întâmplat pe domeniul public cele două eleve vor fi sancționate de către Poliție.

Vom convoca un Consiliu profesoral în care vom chema și părinții elevelor,  stabilind o anume măsură. Însă îndrumarea către cabinetul de consiliere psiho pedagogic este mai grav decât o sancțiune din partea noastră.  Elevele trebuie să devină conștiente că urmările evenimentului creat ar fi putut fi extrem de grave, punându-le sănătatea și viața în pericol.  Directorul Ion Ghimpețeanu a mai precizăt încă o dată că Liceul nu poate aplica nicio sancțiune de vreme ce evenimentul s-a petrecut pe domeniul public.

Se pare că de acest tertip se folosesc cam toți cei ce se implică în astfel de încăierări, gândind că e mai bines să își regleze aceste conflicte în afara școlii,  evitând astfel, eventualele sancțiuni din partea școlii. Am vorbit și cu inspectorul general Adelina Sârbu, care era de accord cu noi, evenimentul făcând rău tuturor: Inspectoratului, imaginii liceului, nouă, profesorilor personal…

Am și eu două fete și nu mi-ar plăcea să îmi vină bătute acasă… Vor trebui să fie sancționate măcar moral în fața colegilor, a Consiliului profesoral… Ca într-o familie… Ne pare rău că s-a întâmplat așa ceva în ciuda măsurilor noastre periodice de prevenire a unor astfel de evenimente.

Profesorul Ghimpețeanu ne mai spunea că fiecare elev semnează în fiecare an un parteneriat cu școala în care există un articol ce prevede că în cazul în care elevii sunt agresați fizic sau verbal să se adreseze dirigintelui, directorului, fără să își facă însă dreptate singur.

Rolul nostru este unul educativ… Noi furnizăm educație, suplinim activitatea părinților. Nu ne convine să ne înregistrăm cu evenimente. Liceul nostru a avut un drum ascendent în ultimii ani, ajungând – ca performanțe școlare – să devanseze chiar liceul ”Vianu”… mai spunea profesorul Ion Ghimpețeanu.

În zilele următoare vă vom ține la curent cu evoluția anchetei și eventual cu sancțiunile ce vor fi aplicate celor două eleve.

(Jurnal)