Recent am stat de vorbă cu administratorul firmei de colectare și reciclare deșeuri, filiala Giurgiu, operatorul de salubritate în Municipiul Giurgiu, Dani Năstase, dorind să aflăm cât de civilizați sunt giurgiuvenii, atunci când își duc gunoiul menajer la container, câți dintre ei s-au lăsat convinși de obligația cetățenească  de a sorta gunoiul atunci când  pătrund în platforma zonei în care locuiesc și câți dintre noi mai doresc să trăiască și să respire într-un oraș curat.  

În fiecare sâmbătă a săptămânii facem colectarea de la cei de la case.  Este o  adevărată nebunie! – ne spunea directorul Dani Năstase.  Din tot ce pune cetățeanul în sacul acela galben,  50% este contaminat. Sunt cam de fiecare dată alte deșeuri decât cele ca ar trebui puse, iar eu urmează să îl iau de la rampa de sortare,  ca ”refuz”… Evident că i le bagă ca deșeuri municipale.

Degeaba am tot făcut acele flyere de înștiințare, de conștientizare a cetățenilor, explicând în ele, ceea ce anume să se pună în acel sac… Sunt, este adevărat, și cetățeni care au înțeles acest lucru și pun gunoiul, selectiv, dar cei mai mulți nu respectă acest lucru… Și astfel, degeaba ridic eu 20% gunoi selectat, căci în cele din urmă  trebuie să îl pun în aceeași mașină cu restul deșeurilor. Și când ajung cu el la locul de sortare,  la groapa de gunoi din Frătești,  constat că mai mult de jumătate din cantitățile pe care le duc sunt contaminate cu alte deșeuri. Ca să nu mai amintesc faptul că  PET-urile, sunt la rândul lor, în majoritate pline  cu diferite soluții  sau produse – menționa directorul ROSAL.

Zilnic ne dispar recipienți de pe teren, ori sunt incendiați, sau le sunt furate balamalele de la capace. Fiind  metalice, devin tentante pentru unii, deși mare lucru nu pot lua pe ele dacă le vând la fier vechi. Am încercat să le punem nituri, dar tot le rup…Trebuie precizat în același timp că toți recipienții aceștia dintre blocuri nu sunt ai noștri, ci sunt  primiți din partea Consiliului Județean Giurgiu,  noi avându-le în custodie. În concluzie  noi vom fi cei ce vom plăti toate aceste pagube…Iată de ce, de fiecare dată trebuie să formez o echipă  pe care să o trimit pe teren, aproape zilnic. Băieții, când ajung la acele platforme au sarcina de a mă anunța în ce zone  au dispărut capacele, în ce locuri au fost incendiate containerele, sau unde recipienții nu mai au roți.

Căci recipienții de 700 de litri, cei din plastic, albaștri, sunt tăiați pe jumătate și  transformați în cărucioare. Nu o dată am fost sesizat de către Poliția locală să  ridicăm acele recipiente, după ce i-au prins pe cei ce le furase de la locul lor. Eu, acel recipient  trebuie să îl plătesc. Anul trecut  am avut noroc căci  au fost incendiate doar 11 platforme de gunoi în Municipiu, respectiv 28 de recipienți.  Faceți socoteala, dacă doar un recipient nou (eurocontainer) costă 800 de euro, cam care este valoarea totală a pagubei.

Întrebat care este cea mai afectată zonă din Giurgiu de către vandalii de recipiente de gunoi, Dani Năstase ne-a spus:

Zona Tineretului este cea mai afectată,  atât partea de nord cât și partea de sud a cartierului. O altă mare problemă o avem cu molozul , care zace aruncat în aceste recipiente, cu sutele de kilograme. El este  pus în acei recipienți în loc să fie lăsat  jos, în interiorul platformei. Așa se face că, în momentul în care vrei să îl urci în mașina de gunoi, îl pui pe lift, iar din cauza greutății excesive recipientul din plastic plesnește.  Nu poți urca un container cu o tonă în el, atâta timp cât acesta este făcut pentru deșeuri ușoare, menajere. Ca să nu mai vorbim despre pubelele pentru sticla din sticlă…”ciob”-  cum i se mai spune acum sticlei, care au dispărut din toate țarcurile existente în Municipiu, deși au fost asigurate cu lanț și lacăt!

 

După cum ne spunea directorul ROSAL, cei ce le fură le folosesc în curți, pentru pus murături, la depozitat apă, cereale, struguri sau fructe… Sunt mai practice și în același timp economice de vreme ce sunt furate și nu cumpărate de la market.

Atunci când acești recipienți dispar în zona de case,  sunt acuzați tot muncitorii noștri. Acum nu că sunt oamenii mei și îi apăr, dar uneori ni se spune că după ce li s-a ridicat pubela pentru a descărca gunoiul, recipientul  le-a dispărut din fața porții, ceea ce mie mi se pare exagerat. Ce salariat ar îndrăzni să facă așa ceva?  Dar poți să îi contrazici. Noi îi îndemnăm de fiecare dată să meargă la Poliție dacă au vreo dovadă în acest sens. Mai trebuie spus că aceste recipiente sunt primite de mine de la CJ Giurgiu și la rândul meu le dau în custodie cetățenilor.

Iată de ce pot spune că noi lucrăm pe pierdere acum. Pe lângă faptul că nu există fonduri suficiente ca să  fim plătiți la zi, carburantul s-a făcut , la rândul lui, 10 lei/litru, iar mâna de lucru este foarte, foarte  greu de găsit și mai ales de convins să rămână… Un lucru pe care ni-l reproșăm și pentru care probabil unii dintre salariați sunt nemulțumiți și pleacă,  este faptul că întârziem cu plata salariilor. Asta pentru că nu avem lichidități…Iar nimeni nu îți mai dă astăzi o piesă măcar, pentru o mașină, decât cu banul jos, ca să nu mai spun că prețul acestora a explodat, pur și simplu… Depozitarea la fel, trebuie plătită și ea, căci altfel ți se oprește activitatea, la care se adaugă controalele din partea celor de la ITM, de la Mediu , toate acestea la un loc  fiind niște factori de stres –  ne mai spunea directorul firmei ROSAL, evidențiind faptul că din păcate mulți dintre concetățenii noștri sunt corigenți la educație, ba chiar la ”bun simț”.

Trebuie înțeles că tolerând aceste acte antisociale nu facem altceva decât să acceptăm să  fim furați, la propriu. Toate furturile, incendierile, pagubele pricinuite în mod gratuit,  de care directorul ROSAL amintea în rândurile de mai sus, vor trebui achitate, mai devreme sau mai târziu, din banii tuturor giurgiuvenilor.  Toate aceste acte de vandalism înseamnă pagube aduse buzunarului fiecărui cetățean al acestui oraș.

Iată de ce trebuie spus GATA!!!, celor ce nu respectă regulile de conviețuire socială, transformând acest oraș într-un fel de pubelă mizerabilă, ba uneori în buda lor, de la țară.

Promitem că împreună cu firma ROSAL, cu organele abilitate, cu polițiștii locali, vom aduce la cunoștința publicului toate cazurile care ne otrăvesc mediul în care trăim și respirăm, pe toți aceia care ne periclitează oazele de relaxare și locurile de joacă pentru copii. Iată de ce, din această ediție de ziar, declarăm RĂZBOI NESIMȚIRII!

(Florian Tincu)