Recent am stat de vorbă cu administratorul firmei de colectare și reciclare deșeuri, filiala Giurgiu, operatorul de salubritate în Municipiul Giurgiu, Dani Năstase, dorind să aflăm cât de civilizați sunt giurgiuvenii, atunci când își duc gunoiul menajer la container, câți dintre ei s-au lăsat convinși de obligația cetățenească de a sorta gunoiul atunci când pătrund în platforma zonei în care locuiesc și câți dintre noi mai doresc să trăiască și să respire într-un oraș curat.
În fiecare sâmbătă a săptămânii facem colectarea de la cei de la case. Este o adevărată nebunie! – ne spunea directorul Dani Năstase. Din tot ce pune cetățeanul în sacul acela galben, 50% este contaminat. Sunt cam de fiecare dată alte deșeuri decât cele ca ar trebui puse, iar eu urmează să îl iau de la rampa de sortare, ca ”refuz”… Evident că i le bagă ca deșeuri municipale.
Degeaba am tot făcut acele flyere de înștiințare, de conștientizare a cetățenilor, explicând în ele, ceea ce anume să se pună în acel sac… Sunt, este adevărat, și cetățeni care au înțeles acest lucru și pun gunoiul, selectiv, dar cei mai mulți nu respectă acest lucru… Și astfel, degeaba ridic eu 20% gunoi selectat, căci în cele din urmă trebuie să îl pun în aceeași mașină cu restul deșeurilor. Și când ajung cu el la locul de sortare, la groapa de gunoi din Frătești, constat că mai mult de jumătate din cantitățile pe care le duc sunt contaminate cu alte deșeuri. Ca să nu mai amintesc faptul că PET-urile, sunt la rândul lor, în majoritate pline cu diferite soluții sau produse – menționa directorul ROSAL.
Zilnic ne dispar recipienți de pe teren, ori sunt incendiați, sau le sunt furate balamalele de la capace. Fiind metalice, devin tentante pentru unii, deși mare lucru nu pot lua pe ele dacă le vând la fier vechi. Am încercat să le punem nituri, dar tot le rup…Trebuie precizat în același timp că toți recipienții aceștia dintre blocuri nu sunt ai noștri, ci sunt primiți din partea Consiliului Județean Giurgiu, noi avându-le în custodie. În concluzie noi vom fi cei ce vom plăti toate aceste pagube…Iată de ce, de fiecare dată trebuie să formez o echipă pe care să o trimit pe teren, aproape zilnic. Băieții, când ajung la acele platforme au sarcina de a mă anunța în ce zone au dispărut capacele, în ce locuri au fost incendiate containerele, sau unde recipienții nu mai au roți.
Căci recipienții de 700 de litri, cei din plastic, albaștri, sunt tăiați pe jumătate și transformați în cărucioare. Nu o dată am fost sesizat de către Poliția locală să ridicăm acele recipiente, după ce i-au prins pe cei ce le furase de la locul lor. Eu, acel recipient trebuie să îl plătesc. Anul trecut am avut noroc căci au fost incendiate doar 11 platforme de gunoi în Municipiu, respectiv 28 de recipienți. Faceți socoteala, dacă doar un recipient nou (eurocontainer) costă 800 de euro, cam care este valoarea totală a pagubei.
Întrebat care este cea mai afectată zonă din Giurgiu de către vandalii de recipiente de gunoi, Dani Năstase ne-a spus:
Zona Tineretului este cea mai afectată, atât partea de nord cât și partea de sud a cartierului. O altă mare problemă o avem cu molozul , care zace aruncat în aceste recipiente, cu sutele de kilograme. El este pus în acei recipienți în loc să fie lăsat jos, în interiorul platformei. Așa se face că, în momentul în care vrei să îl urci în mașina de gunoi, îl pui pe lift, iar din cauza greutății excesive recipientul din plastic plesnește. Nu poți urca un container cu o tonă în el, atâta timp cât acesta este făcut pentru deșeuri ușoare, menajere. Ca să nu mai vorbim despre pubelele pentru sticla din sticlă…”ciob”- cum i se mai spune acum sticlei, care au dispărut din toate țarcurile existente în Municipiu, deși au fost asigurate cu lanț și lacăt!