Fără să vrei, te lovești la fiecare intersecție de aceste mijloace de locomoție pe care majoritatea tinerilor din municipiul Giurgiu le conduc. Cum însă, mă întreb! Cu permis sau fără permis, este întrebarea pe care eu, ca jurnalist și părinte, o am pe buze, mai ales că majoritatea, nu au încă nici pe departe cei 16 ani legali să poată obține permisul de tip AM!

Te-ai întrebat vreodată cum poți obține și care este permisul pentru un scuter?

Ei bine, astăzi vei afla toate detaliile de care ai nevoie pentru a obține permisul pentru scuter.

Haideți să începem cu începutul. Ce este un scuter?

Conform definiției scuter = moped și este un vehicul cu două sau trei roţi a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25km/h, dar nu depăşeşte 45km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4kw, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350kg.

Dacă până în anul 2013, puteai să conduci scuterul și fără permis, lucrurile s-au schimbat, iar în noul Cod Rutier s-a introdus obligativitatea de a obține permis de conducere pentru scuter.

Cei care dețin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, pot conduce fără griji și scutere, conform reglementărilor privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice.

Conform Codului rutier, cei care dețin permis de conducere categoria B pot conduce chiar și tricicluri, astfel, „permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15kW, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniţi“

Pentru a putea conduce un scuter ai nevoie de permis de conducere categoria AM. Ce înseamnă acest lucru mai exact?

În primul și primul rând trebuie să ai vârsta minimă de 16 ani.

Categoria AM se adresează celor care conduc sau vor să conducă mopede sau scutere, care se definesc astfel: vehiculul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă, prin construcție, nu este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un motor cu ardere internă, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kw, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg.

Pentru a afla mai multe detalii despre aceste cursuri, am apelat la Bogdan Petrean, de la Auto Regal srl Giurgiu, care ne-a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre.

Astfel am aflat că „durata unui curs pentru obținerea permisului de categorie AM, utilizat în conducerea scuterelor este de, minim, 14 zile.

Cursul este format din 24 de ore de pregătire teoretică și 8 ore de pregătire practică în poligon.

Proba teoretică constă într-un set de 20 de întrebări din legislație. Pentru a promova este nevoie să răspunzi corect la, cel puțin, 17 întrebări din 20”.

Cel mai important lucru este însă că pentru a te putea înscrie la cursurile de obținere a permisului categoria AM, trebuie să ai vârsta minimă de 16 ani și trebuie să prezinți următoarele documente: cazierul judiciar, fișa medicală, testarea psihologică și taxa de permis de 89 de lei.

Contravaloare unui astfel de curs de obținere a permisului de tip AM este de 500 de lei.

În speranța că aceste informații vor fi de un real folos, mai ales părinților care se lasă convinși de copiii lor să le cumpere un astfel de vehicul pe două roți, îi sfătuim să citească de două ori toate aceste informații înainte de a face o astfel de achiziție.

(Ana Magheru)