Directorul DSVSA Giurgiu ne precizează: Sunt sau nu animalele din fermele judeţului Giurgiu tratate cu hormoni de creştere?

0
334

Recent i-am solicitat directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, dr. Liviu Florescu, câteva lămuriri care i-ar putea linişti pe consumatorii giurgiuveni speriaţi că puii comercializaţi în supermarketuri sunt ”injectaţi„- adică trataţi cu hormoni de creştere – în timp ce legumele importate de afară, sunt tratate genetic.

În ceea ce priveşte animalele de fermă, în special puii de consum din fermele avicole ale judeţului Giurgiu şi din întreaga ţară, nu sunt supuşi tratamentelor cu hormoni de creştere. Legislaţia europeană interzice folosirea lor fiind acceptate doar pentru anumite soiuri de cereale şi leguminoase, este vorba despre cele modificate genetic. Doar americanii au o legislaţie permisivă în acest sens: Mitul ăsta a părut, vă mai aduceţi aminte, în primii ani de după Revoluţie pulpele americane de dimensiuni  uriaşe care intrau în ţară şi pe care românul se bătea…

De precizat că periodic se fac determinări de reziduri la fermele avicole şi cele de animale pentru a dovedi că se respectă legislaţia europeană.  Directorul DSVSA Giurgiu, dr. Liviu Florescu ne mai spunea că singura forţare a unui animal se face prin raţii furajere adecvate vârstei de creştere şi a programului de lumină. În ceea ce priveşte legumele , toate roşiile sosite din afara ţării  de exemplu – spunea directorul DSVSA – sunt tratate genetic pentru a rezista. Cred că aţi observat cum coaja tomatelor este tare, având menirea ca leguma să reziste pe întregul ei parcurs până la destinaţie – mai menţiona  dr. Florescu.

(Jurnal)