Directorul APIA Giurgiu face precizări privind ”Depunerea Cererilor Unice de Plată”, de la 1 martie

0
616

Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor Unice de Plată a demarat luni, 15 februarie, iar  perioada în care se pot depune solicitări este 1 martie – 17 mai, după cum informează Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Așa cum aminteam anterior Fermierii vor putea să-și înregistreze Cererile unice de plată în anul 2021 fără a se mai prezenta la centrele județene/locale APIA. Ele  vor putea  completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe.

Astfel, toate documente care dovedesc că terenul utilizat se află la dispoziția fermierului se transmit electronic pe adresele de e-mail ale centrelor APIA ce se regăsesc la linkul: http://www.apia.org.ro/ro/centre-judetene-apia.

Pentru completarea acestor informații am stat de vorbă cu Sorin Pencea, director al APIA Giurgiu care ne-a spus:

În plus față de ceea ce ați prezentat dumneavoastră în ziar, ar  fi de precizat că fermierii trebuie să fie informați in prealabil de către Primărie în ceea ce privește eliberarea adeverinței și   să transmită  către  APIA documentele necesare. În special adeverința este de bază, iar în cazurile în care fermierii au contracte de închiriere/concesiune  încheiate cu primăriile sau cu ADS-ul, trebuie să aducă aceste contracte la APIA. Ordinul MADR 619/2015 și Ordonanța de urgenta 3/2015 s-au abrogat. În curând vor apărea o nouă Ordonanță si un nou Ordin  care vor face mai multe precizări printre care și pe cea pe care v-am amintit-o.

În completare, directorul Sorin Pencea ne spunea că Primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole au câteva obligații:

  • Să informeze în prealabil fermierul cu privire la eliberarea adeverinței;
  • să transmită adeverințele către centrele județene/locale APIA, la solicitarea acestora.

(Jurnal)