Invitat la emisiune România 9, pe TVR 1, Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii, a identificat nişte metode ciudate prin care micii proprietari ar fi fost forţaţi, până acum, spunea el, să îşi vândă pământul: Plantaţii de plop… Nu pe suprafeţe mari, pe teren arabil. Plopul îl lasă să crească o perioadă de timp. Atenţie! Prin înălţimea plopului iată că se realizează umbra în stânga sau în dreapta (sic), se umbresc suprafeţele de jur împrejurul plopului, omul nu mai poate produce, şi zice: ‘Hai, dom’le, să-l vând şi eu terenul respectiv”, declara analitic ministrul Agriculturii, surprinzându-şi întreaga asistenţă cu logica sa.

Întrebat de Mircea Dinescu, prezent şi el în platou, dacă plopul a fost „pus cu schepsis” ca să „umbrească ţăranul român, să nu se mai bronzeze”, Petre Daea a dus ridicolul până la extrem, răspunzând în aceeaşi notă: Eu sunt atent la nuanţe, dar caut profunzimea lor. Şi zic că nu-i nimic întâmplător în amplasarea acestor perdele…

Nu este prima oară când Petre Daea vine cu astfel de teorii fantasmagorice, o mare parte dintre acestea putând fi vizionate pe youtube la capitolul : Să râdem cu ministrul Petre Daea! La începutul lunii martie, ministrul Agriculturii a provocat zâmbete şi uimire chiar în şedinţa de Guvern, după ce, referitor la subiectul subvenţiilor în agricultură, a declarat că speră ca în ultima zi a lunii martie: să fie numai situaţii… neclare (!?)

(Jurnal)