AcasăActualitateDeşi Microciparea câinilor este obligatorie prin Lege, majoritatea cetăţenilor de la sate...

Deşi Microciparea câinilor este obligatorie prin Lege, majoritatea cetăţenilor de la sate refuză acest lucru

cainiMotivul este preţul de circa…10 lei/buc!?

După cum ştiţi probabil de la 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip este INTERZISA! Normele privind identificarea si microciparea câinilor cu stăpân prevăd că proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în RECS (Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Din păcate această normă nu este deloc respectată mai ales în mediul rural. După cum ne spunea Camelia Iliescu, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Giurgiu (DSVSA), deocamdată în judeţul Giurgiu puţine primării au răspuns pozitiv acestei obligaţii cetăţeneşti. Mai trebuie precizat faptul că nu se mai face vaccin antirabic la câinii cu stăpâni neidentificaţi. Primarii ar putea să-i ajute pe concetăţeni, achiziţionând aceste microcipuri ale căror preţuri sunt modice – preciza directorul DSVSA Giurgiu. Ele sunt cuprinse între 7 şi 10 lei/bucata. Noi nu avem voie să vaccinăm câini neidentificaţi adică pe cei care nu deţin microcipuri. Doar în acest context noi putem suporta costul vaccinului antirabic. Sunt unii primari care justifică însă faptul că nu au bani pentru achiziţionarea acestora, în timp ce alţii motivează prin faptul că le este teamă de a nu fi sancţionaţi de către Curtea de Conturi. Iată de ce refuzul microcipării câinilor conduce la imposibilitatea vaccinării antirabice a câinilor. Există după cum observaţi o interdependenţă… Sunt şi primari care s-au conformat totuşi acestei Legi. Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu a achiziţionat în acest scop 3000 de microcipuri. Primarul de la Buturugeni a achiziţionat la rândul său circa 2000 de microcipuri. Lor li s-au alăturat primarii din Bolintin Deal, Bucşani şi din Slobozia care ne-au promis că vor răspunde acestei campanii. În acest context după cum constataţi, întâmpinăm greutăţi cu vaccinarea câinilor. Deşi vaccinarea antirabică la câinii nu costă nimic, nu se înghesuie prea multă lume, din cauza obligaţiei de microcipare care costă maxim 10 lei. Am ajuns să vaccinăm vulpile din pădure şi nu reuşim să ne vaccinăm câinii…! – ne mai spunea uşor intrigată, Camelia Iliescu.

Facem precizarea că microciparea câinilor se realizează de către medicii veterinari de liberă practică din fiecare localitate cât şi de cabinetele veterinare autorizate în acest sens. Potrivit legislaţiei (legea 258 din 2013), deţinătorii de câini trebuie să microcipeze animalele şi să le înregistreze în Registrul Evidentei Câinilor cu Stăpân (RECS).

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
19.1 ° C
19.1 °
19.1 °
62 %
1.6kmh
63 %
sâm
22 °
Dum
20 °
lun
25 °
mar
22 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!