Deputatul  PSD, Cristina Elena DINU: ”Bursele elevilor nu sunt un moft, ci un drept! Autorităţile trebuie să găsească soluţii urgent pentru acordarea acestui drept!”  

0
129

   Declarația politică a Deputatului Cristina Elena DINU, rostită de la tribuna Parlamentului României , referitoare   la starea sistemului de Educație, la acest moment. 

Stimaţi colegi,

Niciodată, în ultimii 30 de ani, Educaţia nu a fost atât de văduvită, aşa cum este în prezent. Sunt probleme mari din toate punctele de vedere, începând cu investiţiile în şcoli şi terminând cu procesul de predare-învăţare.

De departe, cel mai grav, însă, este că modul defectuos în care a fost gestionată criza sanitară îşi va pune amprenta asupra educaţiei copiilor şi tinerilor, iar cei mai afectaţi sunt, fără îndoială, elevii din anii terminali. S-au închis şcolile, deşi alte state europene le-au lăsat deschise. S-au redeschis unităţile de învăţământ, doar ca să se închidă din nou, după câteva săptămâni. Şi, probabil, acest scenariu se va repeta şi în perioada următoare.  

La orele on-line nu au avut acces sute de mii de elevi din întreaga ţară. Nici acum nu se ştie exact cum vor fi recuperate toate cursurile pierdute de aceştia. Apoi, nu toţi copiii au primit tabletele mult promise sau, dacă le-au primit, nu le-a asigurat nimeni accesul la Internet. Un haos generalizat ca acum nu s-a mai înregistrat niciodată, în ţara noastră.

Veştile proaste nu se opresc aici, din nefericire. Motivând că nu au suficiente surse financiare, unele autorităţi locale nu dau nici bursele şcolare pe care, conform legii, le pot acorda din bugetele locale. Este şi cazul judeţului Giurgiu, unde circa 5.000 de elevi ar trebui să fie beneficiarii burselor şcolare care sunt, după cum ştim, de patru feluri: burse de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.  

La Giurgiu, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor au trimis memorii către Consiliul Judeţean şi Primăria Giurgiu, ambele conduse de reprezentanţi ai PNL. Elevii au primit doar promisiuni pentru cu totul şi cu totul alte probleme, însă pentru burse li s-a spus că nu sunt bani. La Consiliul Municipal Giurgiu, deocamdată a fost introdus doar proiectul privind regulamentul de acordare a burselor, nu şi vreun proiect care să prevadă sumele ce vor fi, (dacă vor fi), alocate.

 Iar la CJ Giurgiu, răspunsul a fost clar: nu se pune problema de alocare a fondurilor pentru bursele şcolare, deşi s-au găsit sursele necesare pentru înfiinţarea unei noi societăţi, cu vreo 50 de angajaţi, în subordinea instituţiei.

Colegii mei social-democraţi din Consiliul Judeţean Giurgiu au întocmit şi vor depune un proiect de hotărâre privind alocarea burselor şcolare, pe care sper că îl vor vota şi consilierii PNL, deoarece copiii noştri trebuie să fie înaintea oricăror dispute politice.

 Alocaţiile nu sunt majorate, salariile îngheaţă, familiile nu mai primesc, iată, niciun sprijin pentru o viaţă decentă. Este din ce în ce mai greu pentru o familie să îşi asigure toate cele necesare, inclusiv să suporte costurile pentru copiii aflaţi la şcoală. Îmi doresc sincer ca autorităţile locale, judeţene, împreună cu cele centrale să găsească rapid o modalitate de a rezolva această problemă. Dacă bugetele locale nu suportă o asemenea cheltuială, Guvernul trebuie să ia în considerare sprijinirea primăriilor şi consiliilor judeţene, în acest sens. 

Este de neacceptat ceea ce se întâmplă pentru că bursa şcolară nu este un moft, ci un drept al elevului! Copiii noştri trebuie să fie stimulaţi să înveţe pentru că de acest lucru depinde viitorul ţării noastre!

Deputat PSD , Cristina-Elena DINU, Circumscripția Electorală nr. 19, Giurgiu.

 

(Jurnal)