La începutul acestei luni,  perioada 2-5 aprilie, deputatul giurgiuvean , dr. Cristina Elena Dinu, a participat la reuniunea Secretariatului Internaţional a Președinților de comisii şi Raportorilor AIO, a cărui membru este, reuniune care a avut loc la Beirut (Liban).

De precizat că AIO este o organizație ale cărei scopuri şi sarcini sunt creşterea rolului ortodoxiei în cadrul Uniunii Europene şi consolidarea ortodoxiei ca entitate spirituală, culturală şi politică, inclusiv prin sprijinirea drepturilor omului şi a libertăţilor religioase, nu doar pentru creştini, ci şi pentru adepţii altor religii, prin intervenţii pe lîngă organizaţiile internaţionale şi autorităţile naţionale.

După cum relatează site-ul Giurgiuacum , la reuniune , pe lângă analiza activităților AIO din perioada octombrie 2017-martie 2018, a fost discutat  programul de activități al organizației pentru perioada următoare, cu accent asupra creșterii vizibilității acesteia în plan internațional. Au urmat o serie de discuții cu privire la organizarea de evenimente pentru aniversarea a 25 de ani de la înființarea AIO, în contextul Adunării Generale AIO de la Atena, din perioada 25-30 iunie 2018.

În cadrul Conferinței internaționale cu tema: “Diversitate în Unitate și Libertăți Fundamentale pentru Creștini și Musulmani în Orientul Mijlociu: O Conferință Pentru Dialog Parlamentar”, organizată în colaborare cu Parlamentul libanez și Uniunea Interparlamentară Arabă, cu participarea reprezentanților Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, parlamentari din Liban și din statele membre ale Uniunii Parlamentare Arabe, precum și înalți reprezentanți ai unor organizații internaționale și lideri religioși din regiunea Orientului Mijlociu, parlamentarii participanți la conferință au discutat despre situația drepturilor și libertăților religioase, în contextul situației din Orientul Mijociu. În acest sens, a fost dezbătut textul unei declarații intitulate “Unitate în diversitate și principiile de bază ale libertății pentru creștini și musulmani în Orientul Mijlociu: Conferința dialogului parlamentar.”

În cadrul intervențiilor avute, parlamentarii români au subliniat importanța ca textul declarației să cuprindă obligativitatea statelor membre AIO să preia în legislația națională toate obligațiile privind drepturile omului conform reglementărilor internaționale

Tot cu această ocazie delegația noastră  a avut o întâlnire cu E.S. Victor Mircea, Ambasadorul României în Republica Libaneză, cu care cadrul s-au discutat aspecte privind stadiul relațiilor româno-libaneze, cu accent asupra cooperăriii economice, și comunitatea de români din această țară.

Evident că suntem onorați de prezența, ca membru al acestei prestigioase organizații la nivel internațional, a deputatului Cristina Elena Dinu, ea constituind încă o recunoaștere a competenței parlamentarului giurgiuvean, a seriozității prin care domnia sa  tratează subiecte importante ale vieții sociale, în cadrul căreia credința creștin ortodoxă  reprezintă un factor extrem de important.

(Jurnal)