Deputatul Elena Dinu descrie modul de desfășurare al noului program de screening al tuberculozei, lansat zilele trecute…

0
245

Curioși să aflăm cum vor beneficia bolnavii de tuberculoză din județul Giurgiu de noul program național anunțat de către Ministerul Sănătății, destinat acestei boli, ne-am adresat deputatului giurgiuvean, dr. Cristina Elena Dinu, cea mai avizată voce în abordarea acestei chestiuni.

Proiectul de screening de tuberculoză, lansat în urmă cu câteva zile în România,  face parte dintr-un amplu proiect al Ministerului Sănătății pe fonduri europene cu cofinanțare nerambursabilă – preciza deputatul giurgiuvean. Acest program de tuberculoză beneficiază de 63,3 milioane de lei. Beneficiarul proiectului este Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, iar timpul de derulare al proiectului  se întinde pe un interval 5 ani ( 2018-2023) , el urmând a  fi axat  pe un grup țintă de 75.000 de persoane din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale,  persoane fără adăpost, persoane ce dependente de alcool,  de droguri , persoane private de libertate și aflate sub control judiciar… În concluzie, persoanele  cele mai expuse de a face tuberculoză. În scopul realizării acestui proiect au fost achiziționate niște caravane, dotate cu toată aparatura necesară investigațiilor: sisteme de radiologie, laboratoare mobile, programul urmând să se deruleze din acest moment.

În urma unor analize făcute de Societatea Națională de Tuberculoză s-au identificat deja grupurile cele mai vulnerabile. După cum știți, este vorba despre o boală infecțioasă care afectează populația prost hrănită, ce surprinde organismul într-o perioadă mai puțin bună , moment   în care se dezvoltă boala. Este știut faptul că cei care trăiesc într-un mediu normal de viață, au șansa să meargă la medic, în timp ce aceia din grupuri vulnerabile nu prea se duc la medic. Deocamdată nu se cunosc detaliile, ci doar metodologia de screening. Deputatul Cristina Elena Dinu ne mai preciza faptul că probabil de acum se vor identifica în fiecare localitate grupri țintă, caravanele mobile urmând a  realiza diagnosticul radiologic  și molecular al tuberculozei.

(a consemnat Florian Tincu)