Jumătate din elevii de clasa a opta nu ar lua notă de trecere la materiile importante, arată simularea de săptămâna trecută.
Aceasta este concluzia după ce au fost parcurse lucrările elevilor din toată țara. Mai grav este că nivelul real de pregătire este mult sub rezultatele oficiale, atrag atenţia profesorii de română şi matematică. Ei spun că mulţi dintre cei nepregătiţi de examen au lipsit de la test ( unii, cu voia părinţilor!) Aşa că notele, oricum foarte slabe, nu reflectă decât ce au ştiut cei prezenţi. Numai 53% dintre elevii de a opta care au dat simularea au primit note de la 5 în sus. Pentru restul, dascălii şi părinţii trebuie să caute urgent soluţii. Au fost doar 28 de medii de 10 din 165.000, adică 0,01%! Sunt şcoli unde trei sferturi sunt note de corigență. Laura Verde, unul dintre profesorii ce au evaluat aceste lucrări spune că “35-36 la sută din note sunt doar peste 5, iar restul sunt sub 5. Cei care nu s-au prezentat la simulare sunt cei în risc de abandon sau chiar în abandon şcolar. La acest de evaluare au lipsit 11.200 de elevi din 175.000, deşi prezenţa era obligatorie. Iulian Cristache, preşedintele Federației Părinților a precizat : ”Au lipsit cu acordul părinţilor de cele mai multe ori. Probabil că îşi fac rău singuri, pentru că era singurul mod să afle la ce nivel se află copilul. Vă daţi seama că au lipsit pentru că nu erau pregătiţi!”

Eșec și pentru absenți!

Chiar aplicând generos aceeaşi marjă de eşec şi pentru absenţi, rezultă că procentul celor peste 5 scade la 49%. Aşadar, nici jumătate dintre cei care vor da evaluarea în luna iunie a acestui an nu ar avea nota de trecere! Profesorii şi părinţii trebuie să ia măsuri urgente dacă vor să îndrepte situaţia. Iar o cale ar fi să aplice soluţiile din şcolile în care peste 90% dintre elevi au luat la simuare peste 5. Cum ar fi reţeta succesului de la Liceul Dante Alighieri din Capitală.
Profesorii mai spun că treabă bună se face cu multe ore de pregătire, unele ţinute sâmbăta. Ce legătură poate fi între o teză bună la matematică, la un examen naţional, şi lansarea unei rachete? Asta s-au întrebat şi elevii unei profesoare de matematică de la liceul Dante din Bucureşti. După o vizită la NASA, a început să facă legături la clasă cu programele Agenţiei Spaţiale Americane. Copiii au început să vadă altfel formulele, iar acum procentul celor care au luat peste 5 este 96,3%. Dacă materia tot nu e atractivă, părinţii ar trebui să îşi întrebe copilul de ce. Întrebarea este câți dintre elevii români își pot permite să viziteze NASA, pentru a avea o altă perspectivă asupra matematicii. Pe de altă parte, deşi notele se pun în catalog numai la cerere, totuși 31 de elevi au fost eliminaţi din simulare pentru fraudă! Totodată tot conform datelor statistice s-a observant că peste 60% dintre acești elevi de a opta nu cunosc îndeajuns cele patru operațiuni din matematică: adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea!

Rezultate de coşmar la Giurgiu!

În ceea ce priveşte situaţia la nivelul judeţului Giurgiu, aceasta nu iese din tiparul naţional. Conform statisticii transmise de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Giurgiu, s-au înregistrat doar şase note de 10: două la limba română (una la clasa a VII-a şi una la clasa a VIII-a) şi patru la matematică, toate la clasa a şaptea.
În ceea ce priveşte notele mai mari de cinci, procentele înregistrate sunt, de asemenea, dramatice: doar puţin peste jumătate dintre elevii de clasa a şaptea (53,77%) au reuşit să convingă profesorii corectori că pot trata un subiect de examen, în timp ce, la clasa a opta, procentul este puţin mai mare: 60,87%. În ceea ce priveşte situaţia notelor de la matematică, aici vorbim despre un real dezastru: 26,85%, respectiv 24,11% dintre elevii prezenţi au reuşit să obţină nota de „trecere”, cinci! Pe categorii de note, situaţia este, de asemenea, tristă: cele mai multe note – 367 – la clasa a şaptea au fost obţinute pentru intervalul 5 – 5,99 la limba română şi 2 – 2,99 la matematică. Elevii cu un an mai mari, cei de clasa a opta, „păstrează” tendinţele colegilor de clasa a şaptea, în sensul că aceleaşi intervale de note sunt în top, doar că vorbim despre alte cifre: 339 la limba română şi 649 la matematică.
La simularea desfăşurată în 11 şi 12 martie, s-au înscris, la nivelul judeţului Giurgiu, 2300 de elevi de clasa a şaptea şi 2398 de elevi de clasa a opta, prezenţi fiind, la proba de limba română, 2144, la clasa a şaptea, respectiv 2285 de elevi, la clasa a opta, iar la matematică, 2115, respectiv 2243 elevi.
(Jurnal)