Într-o recentă postare pe facebook, Deputatul giurgiuvean  Cristina Elena Dinu își manifesta indignarea față de decizia oficialilor din Ministerul Educației de a menține obligativitatea ca la orele de sport elevii să poarte mască de protecție…

Domnia sa declara că în ciuda unor contradicții publice între miniștrii Educației și Sănătății, România rămâne  în continuare  printre  puținele țări din Europa care menține obligativitatea purtării măștilor de protecție, de către elevi, la orele de sport.

Dincolo de argumentele pro și contra invocate, această decizie este contestată de specialiști, fie doar pentru faptul că masca îngreunează procesul de respirație în timpul efortului – preciza Deputatul, care dincolo de calitatea sa politică, este medic.

Consider a fi lipsă de profesionalism și de respect față de copii și părinți ca reprezentanții Guvernului să nu cadă de acord asupra acestui subiect, mai ales că ministrul Educației a solicitat eliminarea purtării măștii la orele de educație fizică tocmai în baza unor recomandări venite de la Bruxelles în acest sens.

Nu este pentru prima dată când acest guvern își spală rufele în spațiul public și se angrenează în contre penibile pe teme care afectează viața oamenilor.

Subiectul „cu mască sau fără mască la orele de sport” trebuia tranșat în liniște, în spatele ușilor închise, iar decizia ar fi fost necesar să se anunțe după ce există o opinie unanim acceptată de către decidenții politici.

Executivul dreptei însă nu pare a avea capacitatea de a funcționa așa cum se așteptau românii, iar acest diferend confirmă „unitatea” coaliției de guvernământ.

Niciun alt stat UE nu impune o asemenea măsură. Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Suedia – nu au prevederi privind obligația purtării măștii în timpul orelor de educație fizică – mai spunea parlamentarul giurgiuvean.

Bulgaria și Italia prevăd reguli de distanțare între persoane, dar fără purtarea măștii, Franța permite orele de educație fizică doar în aer liber, unde masca nu e obligatorie, iar Luxemburg și Slovenia prevăd obligativitatea măștii doar în vestiare și în timpul deplasării la locul în care se desfășoară ora de educație fizică, dar nu în timpul activității sportive.

Decizia de a impune purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, singulară în UE, contravine recomandărilor OMS care spun clar că masca nu trebuie purtată în timpul exercițiilor fizice deoarece îngreunează respirația, se umezește rapid și favorizează prezența și dezvoltarea micro-organismelor” – preciza deputatul Cristina Elena DINU.

(Jurnal)