La puțin timp după aprobarea Bugetului de stat 2021, în urma unor dezbateri aprinse privind proiectul legii bugetului asigurărilor  sociale și a proiectului legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar al acestui an, Deputatul PSD, Elena Cristina DINU, a dorit să facă o serie de precizări, ce ulterior au fost postate pe facebook-ul personal.

Deşi Guvernul de dreapta a prezentat acest buget ca pe unul al prosperităţii, în realitate, creșterile sunt tăieri,  iar banii în plus sunt, de fapt, bani în minus. Pensiile NU vor creşte, alocaţiile NU vor fi majorate, salariile sunt îngheţate. În plus, bugetul pentru Educație este cel mai mic, din ultimii 30 de ani, iar cel al Sănătății este mai jos decât nivelul de anul trecut.

Avem, aşadar, -2,2 miliarde lei la Ministerul Sănătății și -0,4 miliarde lei la CNAS. În total, -2,6 miliarde.

De asemenea, PNL, USR-PLUS și UDMR au picat, rând pe rând, atât în comisiile de specialitate, cât şi în plen, toate amendamentele opoziţiei care veneau în sprijinul lucrătorilor din sistemul sanitar.

Astfel, stimulentul de risc pentru medicii de familie titulari ai cabinetelor medicale individuale nu va putea fi acordat, deşi medicii de familie organizaţi sub alte forme şi personalul angajat din cabinete beneficiază de acesta.

Totodată, a fost respins și amendamentul privind acordarea unui procent mai mare din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate către medicina primară, oricum subfinanţată în acest moment, și care ajunge astfel Cenușăreasa medicinei românești – a mai menționat Deputatul giurgiuvean, Elena Cristina DINU.

(Jurnal)