Deputatul Alexandru ANDREI „PNRR – aproape 30 de miliarde euro pentru investiții și reforme în România! Transporturile, sănătatea și educația – prioritare!”

0
227

Guvernul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR a fost prezentat public, integral, inclusiv anexele.

În urma negocierilor de succes purtate anul trecut de președintele Klaus Iohannis, România beneficiază de alocare consistentă de granturi și împrumuturi în valoare totală de 29,2 de miliarde euro.

Un adevărat Plan Marshall pentru dezvoltarea României, PNRR cuprinde proiecte de investiții și reforme în infrastructură, educație, sănătate, mediu și digitalizare.

PNRR nu este singurul instrument pe care România îl are la dispoziție pentru dezvoltare, ci completează cele circa 49,5 miliarde de euro fonduri europene clasice din exercițiul financiar 2021-2027. Nicicând în istoria României nu am avut la dispoziție pentru dezvoltare, pentru investiții în infrastructura țării, sume atât de mari.

Toți românii vor beneficia de acești bani. PNRR urmărește distribuirea geografică echitabilă a fondurilor, acoperă nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor României. Nimeni nu este lăsat în urmă!

Domenii importante finanțate prin PNRR:

Transport – 7,62 miliarde de euro (circa 450 km autostrăzi au alocate 3,1 miliarde de euro, căi ferate – 3,9 miliarde de euro, metrou).

În ciuda unor reticențe inițiale ale UE, România a reușit să își impună prioritățile sale de dezvoltare legate de transport. Prin PNRR urmează să se construiască inclusiv A7 – 300 km, Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani și parte din A8 – sectoarele din capetele Autostrăzii Unirii, la Târgu Mureș și la Târgu Neamț, investiții cruciale într-o regiune care fusese văduvită de investiții în infrastructura rutieră.

Sănătate – 2,45 miliarde de euro (construcție/renovări/extinderi spitale, dotări cabinete medici familie)

Educație – 3,6 miliarde de euro (construcție de 50 școli, 140 creșe noi, 1.800 autobuze școlare )

Digitalizarea administrației publice – 1,89 miliarde de euro (legarea tuturor ministerelor și a agențiilor guvernamentale într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă, cărți de identitate digitale pentru 8,5 milioane români)

Împăduriri, biodiversitate și combaterea tăierilor ilegale – 1,37 miliarde de euro (inclusiv 45.000 hectare noi de pădure)

Managementul sistemului de apă și canalizare – 1,88 miliarde de euro (inclusiv 1.630 km construiți de rețele de apă, 2.000 km rețele de canalizare, conectarea a 88.000 gospodării la rețele de apă și canalizare)

„Valul renovării” – reabilitarea energetică a clădirilor – 2 miliarde de euro (circa 1.000 – 1.500 blocuri și 2.000 clădiri publice reabilitate energetic)

România a depus oficial Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare la Bruxelles, în data de 31 mai. Președintele Comisiei Europene, Ursula Van der Leyen a salutat primirea documentelor. „Am primit PNRR-ul: include reforme & investiții pentru sprijinirea tranziției verde & digitale, „creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile pentru generația viitoare. #NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil pentru România” – este mesajul transmis de Ursula von der Leyen.

Acuzația că PNRR ar fi fost respins de Comisie și refăcut este una din dezinformările grosiere ale PSD. PNRR nu avea cum să fie respins deoarece a fost depus oficial doar în 31 mai.

Este un document bine pregătit, ale cărui componente au fost actualizate în urma unor negocieri informale prealabile cu Comisia Europeană, în funcție de feed-back-ul primit de la Comisie.

(Jurnal)