Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Alertă națională. Mai multe dispozitive mobile au fost virusate, miercuri, ca urmare a primirii unor texte pe aplicația de mesagerie a Facebook.

Alertă națională. Mai multe dispozitive mobile au fost virusate, miercuri, ca urmare a primirii unor texte pe aplicația de mesagerie a Facebook.

0
Alertă națională. Mai multe dispozitive mobile au fost virusate, miercuri, ca urmare a primirii unor texte pe aplicația de mesagerie a Facebook.

Mai multe telefoane mobile din România au fost virusate pe 2 iunie. În cursul zilei de miercuri, pe aplicație gratuită de mesagerie instantanee Facebook Messenger, a circulat un virus care a pus în pericol siguranța datelor utilizatorilor aplicației. Mai multe dispozitive mobile au fost virusate.

Evenimentul are loc în contextul în care CERT-RO și Centrul Național CYBERINT din cadrul SRI au colaborat pentru identificarea unei campanii de malware care virusează dispozitivele Android și iOS.

CERT-RO a emis mai multe alerte

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a emis mai multe alerte prin care avertiza românii cu privire la virusarea dispozitivelor mobile pe care le dețin, în urma accesării unui anumit link.

Și ING a emis o serie de avertizări cu privire la primirea unor SMS-uri care pun în pericol confidențialitatea datelor utilizatorilor mobili. Românii pot primi mesaje telefonice, de la un presupus serviciu de curierat, care descarcă, însă, viruși.

În urmă cu câteva zile, CERT-RO a început să avertizeze românii cu privire la primirea unor SMS-uri cu textul „Pachetul dvs. este pe drum, urmați-l aici”. Atașat, mesajul prezintă un link care, în cazul în care este accesat, pe telefon va avea loc descărcarea automată a unei aplicații malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia.

Cum se pot proteja românii de viruși

  • Evită accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute

  • Verifică atent expeditorul, conținutul mesajelor, link-urile și fișierele primate

  • Acordă permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități

  • Verifică și gestionează periodic permisiunile aplicațiilor mobile

  • Utilizează soluții antivirus și actualizează constant semnăturile acestora (update)

  • Activează opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute

  • Actualizează sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
37 %
4.4kmh
100 %
lun
17 °
mar
17 °
mie
17 °
joi
18 °
vin
15 °