Deputatul giurgiuvean Alexandru Andrei , alături de președintele Dorel Căprar, a participt la o vizită de lucru a Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților,  în localitatea  Vilnius, în Lituania.

Este o vizită de cooperare parlamentară care a început cu un dialog constructiv cu omologii noștri din Lituania, membri ai Comisiei pentru securitate națională și apărare din Seimas – a explicit  deputatul giurgiuvean pe pagina sa de facebook

Necesitatea de a dezvolta proiecte comune, în vederea întăririi flancului estic al Alianței Nord-Atlantice – organism în care ambele țări sunt membre –  notează deputatul , ca fiind concluzia ce s-a desprins din discuțiile purtate cu omologii din Lituania.

Programul vizitei din Lituania a continuat cu o întrevedere a delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională cu ministrul de interne al țării gazdă, cu această ocazie fiind purtate discuții despre organizarea ministerului și acțiunile sale pe linie de ordine publică, administrarea teritoriului și alte domenii subsumate.

Deputatul Alexandru Andrei menționează faptul că  din discuțiile purtate între cele două părți, a reieșit că între ministerele de resort din Lituania și România există puncte comune, dar și aspecte de organizare diferite. De aceea, am convenit de comun că este necesară îmbunătățirea cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne – a mai precizat deputatul. 

Domnia sa  mai notează faptul că  în cadrul vizitei din Lituania delegația română s-a deplasat la Unitatea de Integrare a Forțelor NATO din Vilnius, unitate similară cu cea găzduită de România, la București. Ca și structura de la București, și cea din Vilnius are ca scop coordonarea dislocării forțelor NATO, cu reacție rapidă, iar pentru a realiza acest scop, Unitățile de Integrare a Forțelor NATO identifică, permanent nevoile logistice, pentru ca timpul de reacție, în caz de necesitate, să fie cât se poate de scurt – a precizat Alexandru Andrei.

După întâlnirea cu omologii din Parlamentul Lituaniei, programul delegației Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și siguranță Națională din Camera Deputaților a continuat cu o vizită la Centrul de Excelență NATO pentru securitate energetică. După cum nota deputatul giurgiuvean, aici, directorul Centrului, colonelul Romualdas Petkevičius, a vorbit, despre scopul și misiunile acestui organism, care oferă expertiză tehnică și academică în domeniul securității energetice pentru a contribui la evaluarea riscurilor specifice. Concluzia discuțiilor a fost că, în condițiile în care securitatea energetică este unul din domeniiile strategice, cu rol-cheie în asigurarea securității naționale, eventuala participare a României la un astfel de proiect ar aduce multe avantaje în sprijinirea proceselor de dezvoltare a capabilităţilor NATO – și-a încheiat postarea, deputatul PSD,  Alexandru Andrei.

(Jurnal)