Deputat PNL, Gabriela Horga: „Folosirea unor instrumente moderne de plată poate contribui la combaterea evaziunii fiscale și la creșterea siguranței în perioada de pandemie.”

0
100

   Firmele vor avea obligația de a accepta și cel puțin uninstrument de plată fără numerar precum transferul de credit, debitarea directă sau cardul de plată, dacă Parlamentul va aproba un amendament în acest sens, pe care l-am depus împreună cu colegul meu, George Tuță.

Este absolut normal în anul 2021 ca un mijloc de plata electronic să fie pus la dispoziția clientului care îl solicită, dacă îl solicită.

Firmele vor scădea costurile de achiziție pentru aceste aparate din impozitul pe profit.

Noile modificări ar urma să fie aplicate în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

De ce avem nevoie de astfel de modificări?

Cash-ul din economie a ajuns la sfârşitul primului semestru din 2021 la peste 92,8 miliarde de lei, marcând un nou maxim istoric, după o creştere cu 12,7% faţă de nivelul din iunie 2020, după cum reiese din datele centralizate de Banca Națională.

Fără să generalizez, este evident că este mai ușor să faci evaziune fiscală atunci când folosești numerar, decât atunci când folosești plăți electronice. Știm cu toții că se întâmplă ca oamenii să plătească în numerar, să nu primească chitanță și, din grabă sau din comoditate, să accepte această situație. Sunt bani pe care statul îi pierde.

În plus, plățile electronice sunt în pas în plus pentru a diminua corupția. De asemenea, sunt mai sigure într-o perioadă de pandemie.

Astăzi firmele care au cifra de afaceri sub pragul de 50.000 de euro nu sunt obligate să dețină mijloace de plată electronice.

Sigur, introducerea instrumentelor de plată fără numerar trebuie însoțită și de alte măsuri, cum ar fi extinderea digitalizării, în special în mediul rural.

(Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu)