”Am participat astăzi la conferința ”Învățământul profesional dual – direcții și strategii”, organizată de Consiliul Județean Giurgiu.

    Administrația liberală a județului Giurgiu investește în viitor, căutând soluții concrete pentru tinerii din județ, astfel încât aceștia să aibă opțiuni profesionale și să fie determinați să rămână acasă.

Dezvoltarea sustenabilă a județului vine odată cu un mediu de afaceri puternic, iar aceștia caută infrastructură, forță de muncă și un parteneriat cu administrația locală și centrală. Până acum județul Giurgiu a fost un județ închis, cu o administrație “neprietenoasă” cu investitorii, departe de nevoile și cererile acestora. Actuala administrație a făcut eforturi pentru a schimba această perceptie, iar orientarea către pregătirea forței de muncă este una dintre cererile mediul de afaceri giurgiuvean.

    Preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, și vicepreședintele CJ, Ella Mihalcea, au întreprins acțiuni concrete pentru introducerea învăţământului dual, adică reînfiinţarea învăţământului profesional sub egida Ministerului Educaţiei şi în parteneriat cu agenţii economici locali sau zonali. Prin acest program, agenții economici care au nevoie forță de muncă calificată se angajează să sprijine în funcţie de profilul lor înfiinţarea unor clase de pregătirea profesională ai căror absolvenţi să fie angajaţi imediat după terminarea studiilor.

Am purtat discuții cu reprezentantii mai multor companii și cu reprezentanții instituțiilor școlare.

     În urma unor astfel de discuții, la Liceului tehnologic „Ion Barbu” s-a înfiinţat o clasă cu profil textil începând cu anul şcolar 2021-2022, în parteneriat cu o firmă în domeniu. Obiectivul este formarea elevilor pentru viitoare meserii cerute de mediul de afaceri.

Continuăm pe această linie, având ca obiectiv adaptarea învățământului profesional la cerințele pieții muncii. Orice tânăr care învață o meserie își poate asigura un viitor mai bun și integrarea lui pe piața muncii este un câștig pentru societate.

   Mulțumim Daniela Nicolescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Sebastian Metz, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane AHK, pentru tot sprijinul și că ați fost alături de noi!”

(Deputat PNL , de Giurgiu, Gabriela HORGA)