Reprezentanții Consiliului Județean Giurgiu, ai Inspectoratul Școlar Județean și ai Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual au discutat ieri, 7 octombrie 2021, în cadrul unei conferințe, cu agenții economici din Giurgiu, despre implicarea în învățământul profesional dual.

Acesta a fost scopul dezbaterii la care au participat și reprezentanți ai primăriilor și ai organizațiilor neguvernamentale, precum și directorii liceelor din Giurgiu. S-au purtat discuții aplicate despre domeniile de pregătire pentru clasele de învățământ dual, pentru anul școlar viitor.

Cursurile durează trei ani și sunt organizate exclusiv la solicitarea operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și de parteneri. Companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională.

Potrivit declarațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Giurgiu, Elisabeta Mihalcea, prin acest program, agenții economici care au nevoie forță de muncă calificată se angajează să sprijine în funcţie de profilul lor înfiinţarea unor clase de pregătirea profesională ai căror absolvenţi să fie angajaţi imediat după terminarea studiilor.

,, Am pus județul Giurgiu pe harta învățământului dual din România. Sunt mândră și onorată că am reușit să aduc la aceeași masă, în județul nostru, cei mai importanți reprezentanți ai mediului de afaceri din Giurgiu, Camera de Comerț Româno-Germană, Ambasada Austriei, oficiali ai guvernului și instituții de educație. Am discutat despre strategia învățământului dual pentru 2022-2023, am stabilit un contact important cu ambasada Austriei (țară de la care avem atâtea de învățat) și am identificat soluții pentru a conecta educația cu realitățile din câmpul muncii. Încă de la începutul mandatului, cu susținerea domnului președinte al CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, am făcut prioritate zero din dezvoltarea învățământului dual în comunitatea noastră. Este cea mai bună cale de a îi ajuta pe tinerii din județ să se formeze și să aibă oportunități aici, acasă, fără să mai fie nevoie să ia calea străinătății.

Sunt încântată de entuziasmul companiilor participante – cei mai importanți jucători din mediul de afaceri local au fost prezenți la conferința de astăzi, punctând cât de mare nevoie au de forță de muncă și cât de interesați sunt de o colaborare asumată între Consiliul Județean, instituțiile de învățământ și Ministerul Educației.

 Mulțumiri speciale domnului Sebastian Metz, președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane AHK, domnului Stephan Stürzer, oficial al ambasadei Austriei, doamnei Daniela Nicolescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnului profesor Tudor Prisecaru, președintele Senatului Universității Politehnica București și colegilor mei Gabriela Horga, deputat PNL de Giurgiu și Dumitru Beianu, președinte CJ Giurgiu,” a declarat, vicepreședintele  Consiliului Județean Giurgiu, Elisabeta Mihalcea.

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual au explicat că, într-o țară în care forța de muncă este o problemă tot mai mare, învățământul profesional dual este soluția pentru a avea muncitori calificați.

(Jurnal)