Deputat Cristina Elena Dinu: ”Noul Buget al Sănătății, investiții masive în sistemul sanitar…!”

0
227

Luni 11 februarie, în Camera Deputaților  și Senat a avut loc şedinţa reunită a Comisiilor pentru Sănătate , în vederea dezbaterii şi avizării proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019 pentru Ministerul Sănătăţii şi Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. La ședință a fost prezentă și dr. Elena Cristina Dinu, secretar al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților,  dezbaterile  desfășurându-se în prezenţa ministrului Sănătății  Sorina Pintea şi a preşedintei CNAS, Adriana Cotel.

Iată cum arată Bugetul pe anul 2019 al Ministerului Sănătăţii, de pe postarea făcută de către deputatul Elena Dinu pe contul său personal de facebook:

 Este un buget centrat pe investiţii, prevederea bugetară la acest capitol fiind de 1.183.535 mii lei, faţă de 193.422 mii lei în anul 2018. Bugetul din acest an prevede şi o majorare cu 85% a fondurilor alocate pentru proiectele cu bani europeni şi majorări semnificative ale fondurilor alocate pentru programele naţionale de sănătate.

Numărul de amendamente depuse, dezbătute şi supuse votului a fost de 788.

Deputatul giurgiuvean precizează faptul că Raportul de adoptare cu amendamentele admise a fost înaintat Comisiilor reunite pentru Buget, Finanţe şi Bănci, care l-au adoptat în aceeaşi formă.

Bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate mai cuprinde, de asemenea, creşteri semnificative faţă de 2018, astfel: 
– o creştere cu 32,55% a sumelor prevăzute pentru medicamente;
– o creştere cu 32% a fondurilor prevăzute pentru medicamentele acordate prin Programele Naţionale de Sănătate;
– o creştere cu 99% a fondurilor pentru materialele sanitare destinate Programelor Naţionale de Sănătate
– o creştere cu aproape 27% a fondurilor destinate medicinei primare, suma propusă pentru acest capitol fiind de 2.624.908 mii lei.

Totodată , printr-un amendament propus şi adoptat, s-au suplimentat veniturile şi cheltuielile pentru Programul „Diabet juvenil” cu suma de 230.000 mii lei. Cu ajutorul acestor fonduri se vor putea achiziţiona senzori de monitorizare a glicemiei pentru aproximativ 3.500 de copii cu diabet zaharat.

Mai mulţi bani pentru medicamente; venituri suplimentare pentru medicii de familie; senzori de glicemie pentru 3500 de copii – mai precizează deputatul giurgiuvean Elena Cristina Dinu, subliniind încă o dată faptul că sistemul sanitar este prioritatea actualului Guvern, bucurându-se, după cum observăm din rândurile de mai sus, de investiţii  masive.

(Jurnal)