Cu circa două săptămâni în urmă, atrăgeam atenția, pe site-ul nostru, asupra unei noi „mizerii” făcute de primarul comunei Oinacu, Laurențiu Burtavel. Pe scurt, situația se prezenta astfel: contra sumei de aproape 350 de milioane de lei vechi, o firmă dubioasă, fără niciun angajat, din Bolintin Deal, a „plimbat” gunoiul menajer de la marginea comunei, pe distanța de aproape un kilometru. La vremea respectivă, primarul Burtavel încerca să ne convingă de faptul că singurele deșeuri care au fost cărate cu cele trei camioane (în condițiile în care Primăria Oinacu dispunea de utilaje – tractor cu remorcă, buldoexcavator și chiar și personal de deservire) și pentru care s-a plătit un tarif la oră, erau deșeuri animale. Altfel spus, bălegar dus și depozitat de locuitorii comunei la margine, pentru…nu se știe pentru ce! Mai mult, primarul Burtavel încerca să ne explice cum, la el în comună, nu sunt probleme cu depozitarea deșeurilor menajere prin alte locuri pentru că el are un sistem foarte bine pus la punct de colectare a gunoiului menajer sau a deșeurilor reciclabile. Dar, dacă ar fi fost așa de bine pus la punct sistemul cu pricina, cum de au apărut mormane de deșeuri la marginea comunei? Cine să le fi depus acolo? Oare doar locuitorii comunei?

Dar, din imaginile ce ne-au fost puse la dispoziție, la vremea respectivă, de către mai mulți cetățeni din Oinacu, se putea vedea clar că deșeurile plimbate pe aproape un kilometru numai deșeuri animale nu erau…

Din acest motiv, la data de 20 mai, redacția noastră a sesizat organismul de control în materie, în speță Garda de Mediu Giurgiu.

După controalele efectuate, pe adresa redacției „Jurnal giurgiuvean” a venit următorul răspuns al controlorilor de mediu:

„Ca urmare a sesizării dumneavoastră referitoare la depozitările necontrolate de deșeuri din com. Oinacu, jud. Giurgiu, în punctul cunoscut sub numele „la Vîrtop”, comisarii instituției noastre (…) s-au deplasat în zonă și au constatat realitatea aspectelor sesizate.

S-au impus măsuri privind:

– salubrizarea amplasamentului „la Vîrtop” prin eliminarea deșeurilor depozitate pe acesta (deșeuri menajere amestecate și gunoi de grajd) la un depozit ecologic

– efectuarea unui studiu privind calitatea solului și pânzei freatice pe amplasamentul care a făcut obiectul lucrărilor de salubrizare

– interzicerea depozitării deșeurilor pe orice fel de amplasamente neautorizate”

Dar „bomboana de pe colivă” vine în ultimul paragraf al informării celor de la Garda de mediu Giurgiu:

„Pentru depozitarea deșeurilor direct pe sol, îngropate/ astupate/ nivelate, în locuri neautorizate, UAT Oinacu, jud. Giurgiu, se va sancționa cu amenda în valoare de maxim 50.000 de lei, conform prevederilor OUG 195/2005 cu completările și modificările ulterioare”.

Din păcate, nu cel care a fost „creierul” operațiunii de așa-zisă ecologizare a zonei, Laurențiu Burtavel, va plăti suma colosală din amendă, ci banii vor fi luați din bugetul Primăriei. Așa cum au fost luați și cei 350 de milioane cu care a fost plătită firma „de apartament” ce a „ecologizat” limitele comunei. Și oamenii de rând, cei simpli, vor fi cei care vor avea de suferit, pentru că o „joacă” de acest fel, pusă la cale de primarul „Piramidă”, îi va priva, pe viitor, de investiții cu adevărat necesare. Întrebarea pe care a adresat-o, mai în glumă, mai în serios, un locuitor al comunei, la aflarea sumelor ce s-au aruncat „la gunoi” în ultimele zile ale stării de urgență, a fost: „Domnule primar, ne spuneți și nouă câte străzi ați fi asfaltat, așa cum scrie la carte, nu cum ați făcut-o dumneavoastră, cu cei 350 de milioane de lei? Sau câte drumuri către o groapă de gunoi AUTORIZATĂ ar fi putut fi făcute, în baza unui contract bine pus la punct? Asta ca să nu mai vorbim și de cei 500 de milioane, de care se aude că ar urma să fie plătiți ca amendă la mediu…”

O dată în plus se dovedește faptul că, atunci când în publicația noastră au fost semnalate nereguli, acestea nu au fost simple „sifoneli”, cum le numește, nu o dată, în conversațiile cu reporterii noștri, primarul Laurențiu Burtavel, ci au fost fapte reale!

(Jurnal)