Dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire! Cum aratã monedele de 100 de lei, lansate de BNR !

0
177

Banca Naţionalã a României lanseazã luni în circuitul numismatic un set de trei monede din aur, argint şi tombac cuprat şi o monedã din alamã, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Moneda din aur va avea o valoare nominalã de 100 de lei, forma rotundã, cant zimţat, un diametru de 21 milimetri şi o greutate de 6,452 grame.

Aversul monedei din aur redã, în prim-plan, o imagine a clãdirii Sfatului Ţãrii din Chişinãu, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, valoarea nominalã “100 LEI”, stema României şi anul de emisiune “2018”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat şi din alamã) prezintã portretele şi numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeţ, preşedinte al Sfatului Ţãrii, Pantelimon Halippa, vicepreşedinte şi Ion Buzdugan, secretar; inscripţiile, “100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA” şi 27 Martie 1918.

Moneda din argint va avea o valoare nominalã de 10 de lei, forma rotundã, cant zimţat, un diametru de 37 milimetri şi o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei din argint redã, în prim-plan, o imagine a clãdirii Sfatului Ţãrii din Chişinãu, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, valoarea nominalã “10 LEI”, stema României şi anul de emisiune “2018”.

Moneda din tombac cuprat va avea o valoare nominalã de un leu, forma rotundã, cant zimţat, un diametru de 37 milimetri şi o greutate de 23,5 grame.

Aversul monedei din tombac cuprat redã, în prim-plan, o imagine a clãdirii Sfatului Ţãrii din Chişinãu, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, valoarea nominalã “1 LEU, stema României şi anul de emisiune “2018”.

Moneda din alamã pentru colecţionare va avea o valoare nominalã de 50 de bani, forma rotundã, un diametru de 23,75 milimetri, o greutate de 6,1 grame şi o grosime la chenar de 1,9 mm. Cantul va fi inscripţionat cu “ROMÂNIA” de douã ori, cu steluţã între cele douã cuvinte.

Aversul monedei din alamã, pentru colecţionare redã, în prim-plan, o imagine a clãdirii Sfatului Ţãrii din Chişinãu, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripţia în arc de cerc “ROMÂNIA”, valoarea nominalã “50 BANI”, stema României şi anul de emisiune “2018”.

Tirajul va fi de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 5.000 monede din alamã, pentru colecţionare.

Preţurile de vânzare sunt: 1.990 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamã.

Aceste monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede şi a monedelor din alamã, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România se realizeazã prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Bãncii Naţionale a României.