Acasă Actualitate DECIZIA referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

DECIZIA referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

0
DECIZIA referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

Pe Portalul Legislativ în aceste zile vă puteți informa asupra Ordinului 266/2.422/M.180/3.293/2022, referitor la probarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului din Legea 17/2014 privitoare la unele măuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică ți privată a statului cu destinație agricolăși înființarea Agenției Domeniilor Statului.    

După cum ne preciza directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu (DAJ), Petra Ochișor, cel mai important eveniment al momentului este DECIZIA nr. 432 din 5 octombrie 2022 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.

Noua Decizie este publicată în  MONITORUL OFICIAL nr. 1047 din 28 octombrie 2022 și vine cu câteva lucruri noi, extrem de importante mai ales pentru cetățenii din mediul rural, fermieri și posesori de livezi, vii și terenuri agricole. 

De exemplu, la punctul 4 al Deciziei se menționează, cităm:

Legea supusă controlului de constituționalitate a fost adoptată ca lege ordinară, în acord cu art. 76 alin. (2) din Constituție. O modificare esențială pe care aceasta o aduce Legii nr. 17/2014 constă în reconfigurarea sferei de aplicare a acestei din urmă legi, al cărei scop îl reprezintă stabilirea unor măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan. Astfel, față de redactarea în vigoare a Legii nr. 17/2014, care exceptează de la aplicare doar terenurile agricole situate în intravilan, noua lege adoptată de Parlament și criticată pentru neconstituționalitate adaugă încă o excepție, și anume terenurile agricole situate în extravilan, pe care sunt amplasate culturi de pomi și viță-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care pot înstrăina o suprafață de cel mult 3 ha într-o perioadă de 3 ani. Ca efect al acestei intervenții legislative, categoria de terenuri menționată va putea fi înstrăinată prin vânzare către orice persoană și va absolvi vânzătorul de obligația de respectare a dreptului de preempțiune, astfel cum acesta este prevăzut, în prezent, în capitolul III al Legii nr. 17/2014.

La punctele 5 și 6 ale acestui document se face precizarea: (…) că dreptul de preempțiune sau interdicția de înstrăinare, chiar și temporară, reprezintă o limită legală a dreptului de proprietate, iar ansamblul limitelor legale ale exercitării dreptului de proprietate asupra unui bun – prevăzute de Constituție, dar și de acte normative cu forță juridică inferioară – constituie regimul juridic al acelui bun și face parte din regimul juridic general al dreptului de proprietate, care nu poate fi reglementat decât prin lege organică. Având caracter derogator, norma juridică prin care se impune o interdicție de înstrăinare a dreptului de proprietate nu poate fi instituită decât tot prin lege organică, întrucât acest drept este de esența regimului juridic general al proprietății (Decizia Curții Constituționale nr. 6 din 11 noiembrie 1992).

În continuare , la punctul 7 se menționează că:  De altfel, dreptul de preempțiune a fost instituit, ca limitare a dreptului de dispoziție a proprietarului, prin Legea nr. 17/2014, adoptată de Parlament ca lege organică, astfel că și înlăturarea acestei interdicții vizează un element esențial al dreptului de proprietate și reclamă, în consecință, reglementarea tot prin lege organică.

Un document pe care directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor,  îl recomandă tuturor celor care activează în agricultură sau/și dețin terenuri agricole…

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
4.6 ° C
4.6 °
4.6 °
87 %
3kmh
11 %
joi
13 °
vin
17 °
sâm
19 °
Dum
19 °
lun
18 °