anafModernizarea şi eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF),  debutează cu poprirea pe conturi prin sistemul electronic. Presa comentează această măsură spunând că după atâtea promisiuni de lefuri și pensii majorate banii trebuie scoși de undeva…

Și tot jurnaliștii mai spus că bătaia de joc a instituților statului  continuă  evident, după cum vedem,  în beneficiul exclusiv al ANAF-ului și în detrimentrul contribuabilului. Am fi dorit sa aflam ca masura de modernizarea şi eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală debutează cu  grija pentru cetățean care nu va mai fi umilit  timp de ore întregi pentru a  obține o adeverinta sau pentru a plati anumite contribuții.  Așteptam   și ziua în care vom fi anunțați că ANAF-ul,  ca și alte instituții,  lucrează pentru cetățeni,  că vor implementa sisteme electronice care ne vor scuti de itinerarii obositoare prin birourile unor angajații mediocri și plictisiți,   în goana lor permanentă  după aplicarea de sancțiuni financiare pentru a-și mări considerabil leafa.

Însă până la acest scenariu SF, hai să  lecturăm măsura dispusă în  baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 691/2017. Astfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) poate, începând de vineri, să pună poprire pe conturi prin sistemul electronic, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Poprirea electronică

Sistemul de comunicare a actelor de executare către instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă este funcţională din data de 23 iunie 2017.

Prin intermediul acestui sistem este asigurată o comunicare rapidă şi eficientă a actelor de executare şi sunt înlăturate deficienţele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale, astfel încât activitatea contribuabililor să fie cât mai puţin afectată. Sistemul de comunicare a actelor de executare către instituţiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă este realizat în baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora, se arată în document. 

Potrivit acestuia, poprirea electronică are în vedere debirocratizarea şi simplificarea procedurilor administrative, precum şi modernizarea şi eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 

(Jurnal)

 

 

1 COMENTARIU