Ziua universală a iei 2017. Sărbătoarea portului românesc a devenit eveniment mondial! Cum s-a derulat, la Giurgiu, evenimentul!

0
362

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru a arăta cât de mult o prețuiesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare. Popularitatea iei românești a crescut atât de mult, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în tendințe.Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat, pentru prima oară, Ziua Universală a Iei în aceeași zi în care este sărbătoarea de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente. Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești.În 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington. În acest fel, bluza românească este recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă.

Și la Giurgiu, circa o sută de tineri și copii, dar și de adulți, conduși în marș de viceprimarul Ion Dragomir, au îmbrăcat minunatul costum național românesc. Din zona Oașului, a Moldovei, Banatului, dar și din zona Vlașca, toate aceste costume au fost purtate cu mândrie de giurgiuvenii participanți la Marșul Iei 2017.

Ziua a continuat cu un program folcloric, derulat în Parcul Alei, care, de altfel, a fost și punctul-terminus al marșului, organizat pentru al patrulea an consecutiv, de Primăria Municipiului Giurgiu, în cooperare cu Centrul Cultural Local „Ion Vinea” și cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu.

(Jurnal)