Posturile grupului Antena intenționează să iasă din grila ”must carry”, a televiziunilor pe care cabliștii sunt obligați să le aibă în grilă. Contactați de Capital, reprezentanții Antena 1 nu au comentat informația până la publicarea acestui material.

Televiziunile familiei Voiculescu ar urma să anunţe măsura în jurul datei de 1 iunie, însă data ar putea fi schimbată, dacă negocierile cu operatorii de cablu nu se finalizează .  Decizia , spun sursele Capital, ar veni ca urmare a scăderiii încasărilor din publicitate. În 2013, ProTV, principalul concurent al Antena, a solicitat în același fel să se retragă din grilă,  intenţionând să obţină venituri suplimentare de la operatorii de cablu. Și a reuşit. Trebuie precizzat că  în perioada  în care  posturile se află în grila ”must carry”,  ele nu primesc bani de la companiile de cablu. Televiziunile mai mici îşi doresc să fie însă în această listă, pentru a-şi creşte audienţa, de aceea accept, însă cele mari, căutate de mare parte din publicul din România, îşi pot permite să ceară cabliştilor bani pentru prezenţa în grilele lor.

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

(Jurnal)