Compania de cale ferată, CFR SA, va fi obligată să monteze bariere la trecerile la nivel. Dacă nu se va supune acestei măsuri ea riscă   amenzi cu sume ce pot ajunge la zeci de mii de euro.

După afluența de accidente, adevărate tragedii, consumate la trecerile peste calea ferată, fără bariere, iată că Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege.  Conform noului proiect, trecerile la nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor europene, precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de către administratorul căii ferate.
„Trecerile la acelaşi nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaţionale „E” precum şi ale drumurilor naţionale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de către administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului şi al poliţiei rutiere, se arată în acest proiect.

La cât se ridică amenzile

Încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 50.000 de lei la 250.000 de lei, aplicată administratorului căii ferate. Un alt articol al proiectului precizează că administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la acelaşi nivel cu calea ferată prin curăţarea vegetaţiei pe o rază de 150 de metri măsurată din intersecţie. Încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 30.000 de lei la 150.000 de lei, aplicată administratorului căii ferate.
De precizat că în fiecare an au loc între 50 și 100 de accidente la trecerile la nivel cu calea ferată în urma forțării trecerii de către autovehicule.

(Jurnal)