Din datele statistice rezultă că în prezent unul din cinci români trăieşte şi munceşte în alte state membre ale Uniunii Europene.

Salariile mari din Occident şi condiţiile de viaţă de acolo au convins aproape 20% dintre românii cu vârste între 20 şi 64 de ani. E un procent foarte ridicat, care ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul migraţie în rândul oamenilor apţi să muncească. În urmă cu zece ani, procentul românilor care lucrau peste hotare era de 7,4%. Acum, cifra a urcat la aproape 20%.

Care sunt motivele

Principalul motiv pentru care pleacă românii este salariul, dar şi condiţiile mai bune când vine vorba de sănătate şi educaţie.„Își iau cu ei familia, își iau cu ei copiii, îi bagă în sistemul de educație, au un sistem de sănătate atuentc, există o infrastructură autentică”,  susține un profesor de economie. Consecinţele migrării forţei de muncă se resimt deja. Multe firme se plâng de lipsa resursei umane. La Giurgiu multe firme apelează la locuitori ai altor localități din țară, la deținuții din Penitenciar sau uneori la migranți…Țările cele mai frecvente alese ca destinații de giurgiuveni sunt Spania și  Anglia. Italia și Spania au devenit „acasă” pentru altee aproape 2 milioane de români în timp ce  400.000 de persoane  lucrează în Marea Britanie.   În acest moment, deficitul de personal, conform acelorași date statistice, la nivel de țară  se ridică la un milion de persoane! Asta în  timp ce acești  români plecaţi devin contributori direcţi pentru economiile altor ţări. „România stă foarte bine pe șomaj, stă pentru că lumea migrează, o cincime din forța de muncă din România e în afară. Acolo e de fapt șomajul românesc, altfel  s-ar ajunge la 25%. Foarte mulți antreprenori sunt deja afară, cu afaceri, și se dezvoltă acolo, pirdem o comoară de preț”, spune Cristian Păun, profesor de economie.

De precizat că numărul celor  ce au plecat de la începutul acestui an este cu 25 la sută mai mare ca în 2017.

(Jurnal)