Dublarea facturilor la electricitate față de luna decembrie a dus miercuri la depunerea mandatului guvernului Borisov, după demonstratii care au durat aproape doua saptamani. Spre deosebire de România unde nimeni nu demisionează condiderându-se nevinovat, în țara vecină reprezentanții puterii mai au onoare , evident sub presiunea străzii. Bulgarii au taxe mai reduse, o stabilitate si predictibilitate fiscal mai ridicate, șosele mai bune, un curs fix al levei, iar în ultimii 4 ani, Bugaria a servit compatrioților noștri fie pentru mutarea afacerilor, fie la înmatricularea de autoturisme.
În Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat și stabil, spre deosebire de România unde Codul Fiscal este schimbat frecvent, iar oamenii de afaceri nu sunt consultați sau luați în seamă la modul serios.
Moneda naționala bulgară are un curs fix astfel că importurile extracomunitare nu comportă riscuri valutare. Ei au Consiliu Monetar și un curs fix, la noi regimul este de flotare controlată. În afară de cota TVA, care s-a modificat acum 10 ani, celelalte taxe și impozite au rămas constante la vecinii bulgari, de aproape 20 de ani.

Șomeri mai puțini

Ca numar, avem mai multi someri, dar populatia de la noi este mult mai mare. Ca procent din total populatie activa, stam mai bine. Depinde de unghiul din care privesti.In Bulgaria mai avem si costuri mai mici cu forta de munca, capitalul minim de 1 euro pentru constituirea unei societati si preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.Firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului următor. În timp ce in Romania recuperarea de TVA este incerta, în Bulgaria exista un termen fix de 45 de zile de la cerere, urmând ca statul să platesca dobânzi dacă întarzie cu plata TVA-ului.

Curs valutar fix!

Un alt avantaj al mediului economic bulgăresc este cursul fix de schimb leva-euro, spre deosebire de Romania, unde cursul valutar este fluctuant. Astfel, 1 euro este cotat la 1,95 leva, în timp ce în Romania cursul leu-euro variaza în jurul valorii de 4,4RON. În plus, în statul bulgar, înregistrarea ca plătitor de TVA este obligatorie numai atunci când cifra de afaceri depășeste 50.000 leva (aprox. 25.000 eur) în ultimele 12 luni. După înregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la încadrarea de neplatitor, numai dacă cifra de afaceri este mai mică de 50.000 leva în ultimele 18 luni.

Potrivit legislatiei bulgare, la constituire, nicio firmă nu este plătitoare de TVA. Înregistrarea în scopuri de TVA se face ulterior.  Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi înregistrata automat (de către fisc) ca plătitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentația necesară. Documentatia si procedurile de înregistrare ca plătitor de TVA sunt un serviciu distinct și se taxeaza separat cu 200 de euro. Portofelele bulgarilor sunt într-o stare mai buna decat ale romanilor siîin curand chiar grecii îi vor invidia, declara recent ministrul de Finante din Bulgaria.

Cea mai săracă țară din Europa. de la egal la egal cu grecii


Bulgaria a depasit deja Romania în ceea ce privește veniturile pe cap de locuitor”, a spus Simeon Djankov, adaugând că în câțiva ani vor fi pe picior de egalitate cu grecii.
Novinite scrie ca ministrul pare sa nu ia în seamă datele oficiale care arata că Bulgaria este cea mai săracă țară a Uniunii Europene în ceea ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor și că salariile bulgarilor sunt printre cele mai mici din uniune. Dacă facem o comparatie între Romania si Bulgaria, observăm ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit în acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si în ambele tari exista conditii pentru turismul cultural.

Turismul, o prioritate

În plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii. Pentru a atrage turiștii, în special pe cei germani, bulgarii au început să achiziționeze licențe de la marile lanțuri hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia. Aceste licențe s-au dat și se prelungesc și astăzi pe criterii stricte. O astfel de licență se obține printre altele prin obligativitatea licențiatului de a face investiții în unitatea hotelieră. În plus, de foarte multe ori, în hotel activează un manager din partea companiei ce atribuie licența.

Nu întâmplător consultantul pe probleme economice și financiare în Bulgaria este de import, el fiind un expert din Germania ale cărui sfaturi sunt adoptate și aplicate de către Guvernul de la Sofia.

(Jurnal)