AcasăActualitateDe ce este nevoie de incluziunea tinerilor în politică și care este...

De ce este nevoie de incluziunea tinerilor în politică și care este rolul acestora în viața socială pe plan local și național

Un bun exemplu în contextul abordării acestei teme este Adrian Chiran, președinte al TNL Giurgiu, inițiatorul implementării platformei Ghișeul.ro în UAT-urile din județul Giurgiu.

Deși tânăr, Adrian Chiran demonstrează că este destul de copt în politica giurgiuveană. La doar 24 de ani, președintele TNL Giurgiu are un CV de invidiat: fost consilier în cadrul Ministerului Mediului și în cadrul Cancelariei Primului Ministru, vicepreședinte al TNL la nivel Central, antreprenor și un bun organizator de fiecare dată când a fost solicitat și nu numai, multe din inițiativele sale captând interesul concetățenilor de-a lungul ultimilor ani.

De curând, într-o discuție privind rolul și viitorul tinerilor pe scena politică românească, Adrian Chiran ne spunea: ”Participarea efectivă a tinerilor facilitează participarea  totodată a acestora la luarea deciziilor, în special acelea care îi vizează, obligându-i totodată să își asume anumite responsabilități, devenind astfel niște cetățeni activi.

El ne mai spunea că Guvernul sprijină la acest moment organizațiile de tineret, consiliile tinerilor și alte inițiative sau structuri ale tineretului.

Trebuie înțeles că informarea noastră, a tinerilor privind problemele de interes public, atât online cât și offline, facilitează accesul nostru la viața socială, participarea în cadrul unor proiecte, rezolvarea unor situații, a unor solicitări din partea cetățenilor de aceeași vârstă și nu numai. Acest lucru creează ocazii tinerilor  de a-și dezvolta competențe în legătură cu managementul informațiilor și conduce la includerea lor în situații vulnerabile în toate domeniile vieții, de la  educație și instruire, ocupații, până la sănătate, sport, timp liber și cultură.  

Așa cum cineva  preciza Politica de acces la drepturi pentru tineret promovează și facilitează accesul mai eficient la drepturi al tuturor tinerilor și îndepărtează orice obstacole juridice, administrative și practice. Este totuși nevoie de o sporire a accesului tinerilor la drepturi printr-o colaborare în cadrul tuturor zonelor politice relevante la nivel internațional, național, regional și local.

Întrebat care ar fi rolul final al acestor demersuri la evoluția vieții sociale, Adrian Chiran ne spunea:

Politica îi ajută pe tineri să fie cetățeni activi, în special oferindu-le oportunități de învățare și experiență, care le sporesc participarea la viața publică. Se creează un anume context ce le permite participarea tuturor tinerilor, inclusiv a celor aflați în situații vulnerabile, la deciziile și dezbaterile care îi privesc.

Și asta s-a văzut în ultimii ani chiar la noi la Giurgiu. În sensul acesta TNL a sprijinit permanent tinerii din organizație la accesul în funcții importante, creându-le responsabilitate, le-a promovat acțiunile și activitatea. Prin acest lucru încurajând un număr cât mai mare din rândul acestora de a intra în politică și astfel de a putea participa – la rândul lor – la viața socială, de avea inițiative, de a veni cu soluții la o serie de problematici sociale, locale – ne mai preciza președintele TNL Giurgiu, Adrian CHIRAN.

(Jurnal)      

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.2 ° C
18.2 °
18.2 °
55 %
2.5kmh
86 %
Dum
26 °
lun
31 °
mar
29 °
mie
25 °
joi
10 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!