De ce costă mielul mai mult decât carnea de porc?

0
73

facdaf56a6bcef2bf727f6391571fab4Apropierea sărbătorilor Pascale trimite omul de rând la piaţă, după tradiţionalul miel. Numai că acolo surpriza este una mare: preţul unui kilogram este de 25 de lei. Una peste alta, un miel întreg l-ar putea costa, pe giurgiuvean, circa 250 de lei. Adică un sfert de salariu minim pe economie.

Şi totuşi…de ce se „ţine” la preţ, în condiţiile în care omul vine, se uită şi pleacă, înclinând din cap? Este o întrebare pe care şi-au pus-o mulţi.

Pe de o parte, ciobanii care vin cu miei în piaţă spun că preţul este aşa de ridicat pentru că Paştele a căzut devreme anul acesta…şi că munca depusă este una destul de mare, să aibă grijă de animale, să le găsească loc de păscut…Şi unde mai pui că toţi se laudă cu „miei bio” la vânzare!

Pe de altă parte, cine nu îşi permite să cumpere un miel „ştampilat” din Piaţă, are la îndemână varianta „în viu”. Aici, preţul este chiar şi la jumătate, numai că şi cântăritul…este cam din ochi. Vii, vezi animalul, îţi place, te tocmeşti şi…asta e! Îl iei tăiat în ograda vânzătorului, sau îl pui viu în portbagaj şi găseşti apoi pe cineva care să ţi-l sacrifice. Numai că autorităţile atrag atenţia asupra acestui aspect, întrucât nu există verificarea sanitar-veterinară, iar riscurile la care se expun amatorii de chilipiruri sunt destul de mari.

De menţionat este faptul că preţul nu diferă foarte mult faţă de cel de anul trecut, când ciobanii au rămas cu mieii nevânduţi, preferând să ţină cu dinţii de preţuri!

(Oana C.)