De când va începe testarea non invazivă a elevilor din județul Giurgiu?

0
152

Începând de astăzi, 2 decembrie 2021, ar fi trebuit să se înceapă testarea copiilor cu testele de salivă pentru depistarea virusului Sars CoV-2.

Inspectoratele școlare județene au asigurat distribuirea acestor teste către fiecare unitate de învățământ, pentru testarea tuturor preșcolarilor, elevilor și personalului din şcoli sau grădiniţe.

Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu lămuriri privind acest subiect și ne-a transmis următoarele informații prin inspectorul școlar, Georgeta Stănescu: „Începând cu data de 26 noiembrie 2021, 81.500 de teste rapide antigen non-invazive vor fi distribuite unităților școlare din județul Giurgiu, pentru toți cei 34.883 de elevi. Acestea vor fi aplicate conform Ordinului nr. 5.608/2.506/19.11.2021 privind completarea Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății, interimar, nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”.

Testele din salivă au fost deja distribuite în cele mai multe unități de învățământ din județul Giurgiu, printre care și Colegiul Național „Ion Maiorescu” din municipiul nostru.

Am întrebat-o pe Corina Anton, directoarea acestei prestigioase unități de învățământ despre modul în care se va realiza distribuirea acestor teste și începând de când: „Având în vedere că aceste teste trebuie ambalate de către personalul auxiliar al colegiului, nu este posibilă distribuirea acestora în cursul acestei zile. Mâine vor fi livrate testele pentru săptămâna viitoare, împreună cu acordul pe care părinții ar trebui să îl semneze că acceptă testarea copiilor. Orice rezultat pozitiv, trebuie comunicat imediat dirigintelui, pentru a se putea retesta PCR, copilul. Din păcate, testarea în școli este imposibilă a se realiza… Gândiți-vă ce ar însemna ca de 2 ori pe săptămână să testăm 600 de elevi la prima oră! Cine îi testează? Purtăm măști mereu, dar la un semnal, toți ar trebui să ne „demascăm” și să începem a scuipa în acele recipiente. Nu este rău să se testeze în masă, dar unitățile școlare nu au infrastructura necesară pentru a se putea realiza acest lucru, din păcate.”

La întrebarea dacă vor reuși ambalarea individuală a acestor teste, Corina Anton ne-a declarat: „Am cumpărat pungi și mânuși pentru a asigura protecția și siguranța maximă a ambalării acestor teste de către personalul auxiliar și non- didactic. Vom apela și la voluntarii de la Crucea Roșie Giurgiu pentru a putea finaliza operația de ambalare individuală a acestora. Este o operație destul de anevoioasă pe care va trebui să o facem săptămânal”.

Reamintim că testarea se va face lunea si joia. În situația în care rezultatul este pozitiv, părinții trebuie să anunțe școala și medicul de familie, iar copilului va fi testat cu un test PCR.

(Ana Magheru)