Din data de 1 februarie intră în vigoare noua schemă de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, în urma căreia cetățenii vor plăti mai puțin la facturile emise pentru utilitățile amintite.

Guvernul a introdus, săptămâna trecută, obligativitatea recalculării facturilor la energie emise greșit, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile. Firmele furnizoare care nu vor respecta această măsură riscă amenzi substanțiale.

ANPC a aplicat deja amenzi contravenţionale în valoare de  aproape 200.000 de lei companiilor care furnizează  electricitate şi gaze naturale pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.

La rândul lor procurorii PICCJ vor cerceta eventuale abuzuri de pe piața energiei, în contextul în care prețurile la acest serviciu au fost majorate enorm de mult, iar o parte dintre furnizori nu aplică prevederile reglementate prin lege.

La ce nivel de consum se va aplica plafonarea…

Plafonul de consum până la care populația va putea beneficia de ajutor de stat este de 500 KWh la energie electrică și de 300 mc la gaze naturale.

Plafonul de preț scade până la 0,68 lei/KWh la energie electrică și la 0,22 lei/KWh la gaze naturale pentru cei care se încadrează în plafonul de consum.

Pentru IMM-uri, consumatorii mari, non-casnici: școli, spitale, biserici, industria alimentară etc., va fi plafonat prețul la energie electrică la 1 leu pe KW.

În ceea ce privește gazele naturale, se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW. Valoarea compensației la gaze naturale crește la rândul ei astfel încât 40% din factura emisă de furnizor va fi suportată de statul român.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat totodată că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit, peste un milion la număr, să fie ștornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi.

 (Jurnal)