Dan MOTREANU, vicepreședintele PNL: „Priorități referitoare la recenta propunere legislativă a Comisiei Europene – „STEP” Stabilirea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa”

0
70

”Astăzi (n. red.- 9 septembrie 2023), în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, am prezentat, în calitate de responsabil al Grupului PPE, prioritățile referitoare la recenta propunere legislativă a Comisiei Europene – „STEP” Stabilirea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa.

Am susținut prelungirea până în 2025 a ultimului an contabil privind fondurile europene din perioada 2014-2020 și creșterea ratei de cofinanțare UE la 100% pentru acest ultim an, ceea ce va permite statelor UE să aibă o rată maximă de absorbție.

În ceea ce privește fondurile europene pentru perioada 2021-2027, am susținut ferm propunerea Comisiei Europene de a crește până la 100% rata de co-finanțare și la 30% rata de pre-refinanțare pentru proiectele STEP.

STEP urmărește să consolideze cu încă zece miliarde de euro și să orienteze fondurile UE existente în perioada 2021-2027 pentru a spori investițiile în trei sectoare considerate critice:

  •  tehnologii profunde și digitale (microelectronică, inteligența artificială, tehnologiile cuantice, cloudcomputingul, robotică etc.)

  • tehnologii curate (energia din surse regenerabile, stocarea energiei electrice și termice, pompe de căldură, rețeaua de energie electrică, combustibili alternativi durabili, hidrogen și infrastructură conexă, purificarea apei și desalinizarea, materiale de construcție curate etc.)

  • biotehnologii (produsele farmaceutice și tehnologiile medicale vitale pentru securitatea sanitară, biotehnologia culturilor și biotehnologia industrială)

Scopul programului este de a reduce dependența UE de importurile acestor tehnologii și de a le dezvolta pe teritoriul nostru.

Am susținut și propunerea de a acorda întreprinderilor mari acces la fondurile de coeziune în regiunile mai puțin dezvoltate și de tranziție pentru a stimula marile investiții în domeniile STEP. Prin această opțiune s-ar putea atrage importanți actori industriali și s-ar putea crea adevărate centre de dezvoltare economică în regiunile cu PIB-ul sub media UE, regiuni în care marile companii nu s-ar extinde altfel.

Am subliniat faptul că STEP ar trebui să fie un instrument fundamental pentru reținerea și atragerea în regiunile din statele membre a persoanelor cu înaltă calificare, cu aptitudini și competențe necesare pentru a inova și a reduce dependențele strategice, contribuind astfel la obiectivele recentei inițiative ”Valorificarea talentelor în Europa” – pentru care sunt de asemenea responsabil din partea grupului PPE.”

(Dan MOTREANU, europarlamentar PNL)